• De vintage Aston Martin van Prins Charles rijdt deels op overtollige witte wijn en wei, een bijproduct van kaas.
  • De Brits kroonprins zegt vroeger te zijn bespot om zijn milieustandpunten, maar nu wordt hij gevraagd om te spreken over klimaatverandering.
  • Prins Charles maakt zich ernstig zorgen over de wereld die wij achterlaten voor volgende generaties

De vintage Aston Martin sportwagen die Prins Charles voor zijn 21ste verjaardag kreeg van koningin Elizabeth, rijdt deels op overtollige witte wijn en het bijproduct van kaas. Dat zei hij tijdens een interview met klimaatredacteur Justin Rowlatt van de BBC afgelopen maandag.

In een tuin van het paleis Balmoral vertelde de Britse kroonprins over de praktische manieren waarop hij zijn passie voor het milieu in het dagelijks leven integreert. Een van de dingen die hij doet, is zorgen voor een alternatieve brandstofbron voor de oldtimer die zijn moeder hem cadeau deed.

“Mijn oude Aston Martin rijdt nu op afvalproducten”, zei de Prins van Wales. “Hij rijdt op, niet te geloven, overtollige Engelse witte wijn en wei van het kaasproces.”

In this composite image HRH Prince Charles is seen driving both Camilla Parker-Bowles (Top in 2004) and Princess Diana (Bottom in 1985) in the same Aston Martin car. Clarence House has confirmed February 10, 2005 that Charles and partner Camilla Parker-Bowles will marry on April 8, 2005.
Prince Charles met zijn vrouw Camilla, de Hertogin van Cornwall (boven) en met wijlen prinses Diana. FOTO: Tim Graham Photo Library via Getty Images

De kroonprins had er bij ingenieurs van Aston Martin op aangedrongen om een alternatieve brandstofbron voor hem te vinden, een eis die aanvankelijk op enige weerstand stuitte, vertelde Charles in 2020 aan The Telegraph. "De ingenieurs van Aston zeiden: 'Oh, daarmee wordt hij helemaal verpest'", vertelde Charles volgens de krant.

"Ik zei: 'Nou, dan rijd ik er niet mee'. Dus ze gingen ermee aan de slag en nu geven ze toe dat hij beter loopt en krachtiger is op die brandstof dan op benzine", voegde de prins eraan toe. De Aston Martin is niet het enige voertuig dat hij heeft weten om te bouwen. Charles heeft zich hard gemaakt om de koninklijke trein op gebruikt frituurvet te laten rijden, vertelde hij in hetzelfde interview.

Volgens BBC-journalist Rowlatt sprak Charles voor het eerst over milieuvraagstukken in 1970. De prins zei het interessant te vinden dat hij nu wordt gevraagd om over klimaatverandering te spreken, na zo lang "nogal belachelijk te zijn gemaakt."

Prince Charles In The Gardens At His Country Home, Highgrove House In Gloucestershire.
Prince Charles zei dat hij vroeger werd bespot om zijn standpunten over het milieu. FOTO: Tim Graham Photo Library via Getty Images

"Ik werd ervan beschuldigd anti-wetenschap te zijn", zei Charles. "Dat was niet echt een pretje, zoals je je kunt voorstellen."

De kroonprins, die zichzelf een realist noemt, vindt dat de wereld er veel te lang over heeft gedaan om de zorgen over klimaatverandering mainstream te maken. Hij vertelde Rowlatt dat het tijd is voor wereldleiders om te stoppen met praten en "actie te ondernemen", iets waar hij zich de afgelopen 40 jaar hard voor heeft gemaakt.

Charles voegde eraan toe dat de wereld die hij achterlaat voor zijn kleinkinderen, hem "grote zorgen" baart.

"Waarom denk je dat ik dit al die jaren heb gedaan? Omdat ik dacht en nog altijd denk aan de volgende generaties. Ik doe dit echt om ervoor te zorgen dat mijn kinderen, jouw kleinkinderen en die van alle anderen een toekomst hebben", besloot Charles.

Vertegenwoordigers van Clarence House en Aston Martin reageerden niet onmiddellijk op Insider's verzoek om commentaar.

Lees meer over de Britse koninklijke familie: