Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat de 38-jarige Virginia Giuffre een misbruikzaak tegen de Britse prins Andrew mag doorzetten. Giuffre wil een proces beginnen tegen de prins omdat hij haar in 2001 als 17-jarige tiener, toen ze Virginia Roberts heette, drie keer zou hebben misbruikt.

Het misbruik vond plaats met hulp van de steenrijke zakenman en zedendelinquent Jeffrey Epstein, die in 2019 zelfmoord pleegde in een cel in New York. Epstein zou Giuffre hebben opgedragen seks met de prins te hebben.

Giuffre diende vorig jaar al een klacht tegen Andrew in, maar kon nog geen officiële procedure beginnen tegen de 61-jarige Britse prins wegens de deal die Giuffre in 2009 sloot met Epstein. Ze kreeg destijds een half miljoen dollar van Epstein om geen klacht tegen hem in te dienen. Bij deze deal werd ook uitdrukkelijk vastgelegd dat Giuffre geen juridische stappen mag ondernemen “op basis van klachten die ze had of heeft” tegen de entourage van Epstein.

Maar de overeenkomst tussen Epstein en Giuffre uit 2009 vormt volgens de rechter geen belemmering om toch een civiele zaak te starten. De rechter in New York benadrukte dat zijn besluit niet betekent dat hij denkt dat prins Andrew schuldig is. Hij oordeelde alleen over de vraag of Giuffre hem kan aanklagen.

Het Britse koningshuis wil niet reageren. Een woordvoerder van Buckingham Palace zei volgens de BBC geen uitspraken te doen over een juridische procedure die nog niet is afgerond.

De prins zelf heeft de beschuldigingen van Giuffre steeds tegengesproken en heeft mogelijkheden om onder de zaak uit te komen. Zo zou hij kunnen proberen een schikking te treffen met Giuffre, bijvoorbeeld door haar een vergoeding aan te bieden in ruil voor het stopzetten van het proces.

Giuffre's advocaat liet weten dat ze zelf erg blij is nu dat ze haar misbruikzaak mag doorzetten.

Zo kreeg Virginia Giuffre het voor elkaar om prins Andrew voor het gerecht te mogen slepen.

Een tijdlijn van Virginia Giuffre’s rechtszaak tegen prins Andrew

LEES OOK: KPMG trekt zijn handen af van prins Andrew na zijn dramatische BBC-interview over misbruikmiljardair Jeffrey Epstein