• De Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone wil zakenbank NIBC overnemen.
  • Blackstone heeft al steun van twee grootaandeelhouders die in totaal ruim 75 procent van NIBC bezitten. 
  • Het totale prijskaartje dat Blackstone aan NIBC hangt bedraagt ongeveer 1,5 miljard euro.
  • Het bestuur van NIBC is in gesprek met Blackstone, maar heeft zijn steun nog niet uitgesproken.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone wil de Nederlandse bank NIBC overnemen. Dat heeft de Haagse zakenbank vrijdag bekendgemaakt. Daardoor verdwijnt NIBC mogelijk van de beurs.

Blackstone heeft een bod gedaan van 9,85 euro inclusief dividend voor ieder aandeel dat niet in handen is van de twee grootaandeelhouders J.C. Flowers (60,6 procent) en Reggeborgh (14,6 procent). Het gaat om ongeveer een kwart van de aandelen.

Met J.C. Flowers en Reggeborgh heeft Blackstone al afspraken gemaakt om hun aandelen te kopen. Het totale prijskaartje dat Blackstone aan NIBC hangt bedraagt ongeveer 1,5 miljard euro.

NIBC zegt dat de gesprekken met Blackstone in een gevorderd stadium zijn. De bank heeft zich nog niet uitgesproken over het bod, maar zegt de belangen van al zijn aandeelhouders in het oog te houden.

Zevende bank van Nederland

Qua grootte is NIBC de zevende bank van Nederland, gemeten naar het balanstotaal. Dat bedroeg in 2018 zo’n 22 miljard euro.

Het hoofdkantoor staat in Den Haag. De bank richt zich voornamelijk op ondernemers met middelgrote bedrijven. Daarnaast biedt NIBC onder meer spaarrekeningen en hypotheken aan voor particulieren onder de naam NIBC Direct. De zakelijke activiteiten zijn een combinatie van advisering, financiering en investeringen.

Donderdag introduceerde NIBC nog een nieuw hypotheekmerk: Lot Hypotheken. Dat biedt een hypotheekrente voor 10 jaar vast aan tegen 0,99 procent, als je een hypotheek afsluit mét NHG-verzekering.

NIBC: lange historie sinds de Tweede Wereldoorlog

De bank werd in 1945 opgericht als de Nationale Investeringsbank door de Nederlandse regering. Die moest de wederopbouw na de oorlog helpen financieren. Later ontwikkelde het bedrijf zich tot een bank die zich sterk richt op financiering, advisering en co-investering. NIBC werkt vanuit kantoren in Den Haag, Amsterdam, Frankfurt, Londen en Brussel en bedient zo'n zeshonderd middelgrote ondernemingen en ruim 400.000 consumenten.

De bank werd in 1986 voor het eerst naar de beurs gebracht. Die notering werd in 1999 beëindigd, toen NIB Capital, een samenwerking tussen de pensioenbeheerders ABP en PPGM, een meerderheid van de aandelen kreeg. Sinds 2005 is NIBC voor het grootste deel in handen van investeringsmaatschappij  J.C. Flowers. Die investeerder heeft nog altijd bijna 61 procent van de aandelen in handen.

Begin 2017 werd duidelijk dat Flowers de bank wilde verkopen. Sinds 23 maart 2018 werd de bank weer beursgenoteerd. In maart 2019 verkocht Flowers nog eens 11,7 miljoen aandelen, 8 procent van het totaal.

Dat NIBC mogelijk in handen komt van een grote private-equity-investeerder is niet vreemd. Investeringsmaatschappijen die buiten de beurs participaties nemen in bedrijven bulken van het geld. Dat komt mede doordat rentes extreem laag zijn en overnames doen met geleend geld erg goedkoop is.

LEES OOK: Beleggers op de beurs hebben het nakijken: private equity roomt rendement af en slokt zelfs bedrijven van $70 miljard op