• De Russische president Vladimir Poetin komt niet naar de klimaattop in Glasgow eind deze maand, laat zijn woordvoerder weten.
  • De conferentie lijkt extra belangrijk, gelet op de signalen dat de opwarming van de aarde versneld doorzet.
  • Eén van de zorgpunten is dat landen wereldwijd meer dan twee keer zoveel olie, aardgas en steenkool willen winnen als maximaal toelaatbaar is om de doelen van het klimaatakkoord in Parijs te kunnen halen

De Russische president Vladimir Poetin gaat niet naar de klimaattop die eind deze maand in Glasgow begint. Zijn woordvoerder beklemtoonde dat “het klimaatdossier een prioriteit is in Rusland”, maar Poetin “gaat helaas niet naar Glasgow”. De woordvoerder had eerder al gemeld dat Poetin niet naar de topconferentie van de G20, 30 en 31 oktober, in Rome gaat.

China stuurt volgens de media niet president Xi Jinping naar Glasgow, maar speciaal gezant Xie Zhenhua. De presidenten van India, Brazilië, Iran, Mexico en Zuid-Afrika hebben al laten weten niet zelf naar Schotland te gaan. De Indiase premier Narendra Modi ziet waarschijnlijk ook af van een reis naar Glasgow.

De presidenten die wel zelf de top bijwonen zijn in ieder geval de staatshoofden van Argentinië, Colombia, Congo-Kinshasa, Frankrijk, Ghana, Nigeria, Turkije, de VS, Zuid-Korea en Zwitsersland.

Klimaatdoelen Parijs bedreigd door toename olie- en gaswinning

Volgens VN-milieuagentschap UNEP houden landen zich niet aan de afgesproken hoeveelheden fossiele brandstoffen die mogen worden gewonnen. Tot 2030 gaan landen wereldwijd meer dan twee keer zoveel olie, aardgas en steenkool winnen als maximaal toelaatbaar is om de doelen van het klimaatakkoord in Parijs te kunnen halen.

Tot de grote producenten van olie en gas horen landen als Saoedi-Arabië, Iran, Rusland, de Verenigde Staten, China en Qatar. Wat kolen betreft zijn onder meer China, India en Indonesië belangrijke producenten.

In Parijs is afgesproken om het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van stoffen als CO2 dusdanig te verminderen dat de aarde maximaal 1,5 graden Celsius opwarmt ten opzichte van het pre-industriële temperatuurgemiddelde.

Als de productie doorgaat zoals gepland, dan warmt de aarde meer op dan 1,5 graden, melden de onderzoekers. Daarom moet volgens de UNEP direct worden gestopt met het verhogen van de productie van fossiele brandstoffen. In 2030 moet de productie gehalveerd zijn.

Volgens UNEP gaat de productie tot 2040 alleen maar omhoog. Zoals het nu lijkt, wordt er tot dan zoveel geproduceerd, dat de aarde meer gaat opwarmen dan 2 graden.

Vooral de productie van kolen baart de VN zorgen. Die is flink toegenomen tijdens de coronapandemie en stijgt in sommige landen met 240 procent ten opzichte van wat nodig is om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

Het VN-rapport is tien dagen voor een belangrijke klimaattop in Glasgow gepubliceerd. Die top wordt gezien als de belangrijkste mogelijkheid om afspraken te maken zodat de doelen van Parijs nog kunnen worden gehaald.

"Zelfs nu zo duidelijk is dat we van deze brandstoffen af moeten, verhogen sommige landen de productie enorm. Ze willen de laatste zijn die er mee stopt", zegt medeauteur van het rapport Michael Lazarus. "Landen moeten accepteren dat we overstappen op duurzamere methodes."

LEES OOK: Binnen 10 jaar moeten investeringen in hernieuwbare energie 3 keer zo hoog zijn om klimaatdoelen te halen, schat energieclub IEA