• De excentrieke techmiljardair Peter Thiel denkt dat hij misschien weet waar hij moet zoeken naar de mysterieuze oprichter van de bitcoin, Satoshi Nakamoto.
  • “Mijn theorie over Satoshi’s identiteit is dat Satoshi op het strand in Anguilla was.”
  • De durfinvesteerder en mede-oprichter van betaaldienst PayPal sprak woensdag op een conferentie in Miami, meldt persbureau Bloomberg.

De excentrieke Amerikaanse techmiljardair Peter Thiel vertelde woensdag op een conferentie in Miami dat hij in februari 2000 een ontmoeting had met de oprichters van E-Gold, een in 1996 opgerichte particuliere digitale valuta.

E-Gold verdween van het toneel toen het Amerikaanse Ministerie van Justitie de organisatie achter de digitale munt in 2007 aanklaagde op beschuldiging van ongeautoriseerde geldoverdrachten en witwassen.

Thiel ontmoette de oprichters en E-Gold in 2000 op een strand van het Caribische eiland Anguilla, meldt persbureau Bloomberg. Toen bespraken ze hoe ze betaaldienst PayPal konden laten samenwerken met E-Gold. Hiermee wilden ze “alle centrale banken opblazen.”

Thiel is een bekende durfinvesteerder en is onder meer medeoprichter geweest van PayPal. Bij de conferentie in Miama deze week zei hij dat Satoshi Nakamoto, de mysterieuze bedenker van de bitcoin, één van de ongeveer tweehonderd mensen op het strand kan zijn geweest op dat moment. “Mijn theorie over Satoshi’s identiteit is dat Satoshi op dat strand in Anguilla was.”

De zelfverklaarde libertair Thiel zegt ook dat Nakamoto geleerd kan hebben van de fouten van E-Gold. Dit zou blijken uit de manier waarop hij de gebruiksmogelijkheden van de bitcoin uiteenzette in zijn beroemde white paper getiteld "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System."

Nakamoto - die een persoon of een groep mensen kan zijn - publiceerde het document in het najaar van 2008 en daarna werd er nooit meer iets van hem vernomen. In het document werden de principes van een cryptografisch beveiligd en gedecentraliseerd peer-to-peer digitaal betalingssysteem uiteengezet.

"De bitcoin was het antwoord op E-Gold en Satoshi begreep dat je anoniem moest zijn en dat je geen bedrijf moest hebben," zegt Thiel. "Zelfs een bedrijf, zelfs een bedrijfsvorm was te overheidsgebonden."

Thiel gaf afgelopen woensdag aan dat hij niet veel moeite heeft gedaan om de echte identiteit van de oprichter van de bitcoin te achterhalen - in tegenstelling tot sommigen in de cryptowereld. De geheimzinnigheid van de identiteit van de bedenker van de bitcoin is al lang een bron van speculatie.

Niet iedereen in de cryptowereld is er voorstander van dat de identiteit van Nakamoto bekend wordt. Zo noemde de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase de ontmaskering van Nakamoto in officiële documenten een potentieel risico voor het handelsplatform. Het bedrijf denkt dat dit negatief zou kunnen uitpakken voor de waarde van de bitcoin.

Coinbase denkt ook dat als Nakamoto zijn bitcoins overdraagt, dit de koers van de belangrijkste cryptomunt zou kunnen schaden. Hij of zij zou naar verluidt meer dan 1 miljoen bitcoins hebben. De waarde van die munten bedraagt bij publicatie momenteel 65 miljard dollar.

Thiel, zo lijkt het, wil evenmin weten wie de oprichter is van 's werelds grootste digitale munt. "Als we wisten wie het was, zou de overheid hem arresteren", aldus Thiel.

LEES OOK: Techmiljardair Peter Thiel stelt dat de hoge koers van bitcoin een teken is dat het ‘afgeleefde’ politieke systeem op het punt staat te imploderen