• Techmiljardair Peter Thiel stelt naar verluidt dat de huidige hoge koers van de bitcoin onderstreept dat het huidige Amerikaanse politiek systeem onhoudbaar is.
  • De controversiële durfkapitalist ging recent tekeer tegen de Democratische president Joe Biden, de regering-Obama en centrale banken, volgens de site The Information.
  • De prijs van bitcoin steeg woensdag naar een nieuw hoogtepunt boven $66.000, de cryptomunt is volgens Thiel een ‘kanarie in de kolenmijn.’

Het huidige Amerikaanse politieke systeem is volgens techmiljardair Peter Thiel niet houdbaar. De opgelopen koers van bitcoin onderstreept volgens hem dat punt, aangezien de niet-gereguleerde cryptomunt in ideologisch opzicht een tegenhanger is van de dollar die door de Amerikaanse centrale bank wordt gecontroleerd.

De journalistieke site The Information tekende de uitspraken van Thiel op die hij deed tijdens een bijeenkomst van de Federalist Society, een groep van conservatieve Amerikaanse juristen.

“Ik weet niet of je nu al je geld in bitcoin moet stoppen voor 60.000 dollar per bitcoin. Maar het feit dat de koers op 60.000 dollar staat, is een buitengewoon hoopvol teken”, aldus Thiel. “Het is de kanarie in de kolenmijn. Het is de eerlijkste markt die we in het land hebben en het vertelt ons dat dit afgeleefde… regime op het punt staat te imploderen.”

De durfkapitalist maakte zijn opmerkingen over de bitcoin als graadmeter nog voordat de koers deze week naar een nieuwe recordhoogte van boven de 66.000 dollar sprong.

Lees ook: Deze 21-jarige sloeg een studiebeurs van 100.000 dollar af omdat financierder Peter Thiel (PayPal) Trump steunt

Bitcoin bereikte de nieuwe recordhoogte kort na het handelsdebuut van de ProShares Bitcoin Strategy ETF, het eerste beleggingsfonds dat aan een beurs verhandeld wordt gebaseerd op de termijnmarkt voor bitcoincontracten.

Woensdag overtrof de koers van de bitcoin het vorige record, dat in april gevestigd werd rond de tijd dat de crypto-uitwisseling Coinbase naar de beurs ging.

Thiel vergaarde zijn eerste fortuin als mede-oprichter van betaalplatform PayPal en investeerde sindsdien in talloze techbedrijven, waaronder Facebook. Hij is ook mede-oprichter van softwarebedrijf Palantir Technologies en steekt samen met durfinvesteerder Marc Andreessen en ondernemer Mark Cuban geld in investeringsfonds 1confirmation.

In de crypto-industrie is Thiel vertegenwoordigd via verschillende investeringsmaatschappijen, waaronder het Founders Fund dat daarnaast ook investeert talloze andere bedrijven.

Biden is 'een catastrofe', de Fed een 'centrumlinkse instelling'

Tijdens de conferentie van maandag stelde Thiel volgens The Information voor om milieu- en immigratiewetten af ​​te schaffen om de begroting van de Amerikaanse regering in evenwicht te brengen. Hij noemde daarbij Joe Biden een "catastrofe".

Thiel, die de controverse niet schuwt, ging tekeer tegen wat hij noemt "de Clinton-Obama's" die op de Titanic "de ligstoelen herschikken en de vloeren dweilen". Hij zette zich ook af tegen het systeem van centrale banken door te stellen dat de Amerikaanse Federal Reserve een "centrumlinkse instelling is."

De Fed is volgens Thiel de meest overgewaardeerde centrale bank in de hele westerse wereld.

"Dit is het moment waarop de één-wereld-staat stopt", zou hij gezegd hebben, daarmee referend aan het idee dat een globale elite uit is op de vorming van één wereldwijde overheid. Met de hulp van crypto "gaat het lukken" een eenheidsstaat te stoppen, zei hij volgens The Information.

Lees over Peter Thiel ook: