Een Amerikaanse rechter veroordeelde een bedrijf tot een boete van een half miljoen dollar. Na een crowdfunding-actie kwam het bedrijf niet op de proppen met het beloofde product.

Een unieke set speelkaarten moest het worden: de Asylum-set, met speciale, ietwat macabere ontwerpen. Op Kickstarter kreeg het bedrijf Altius Management meer dan 25.000 dollar bij elkaar om het kaartspel op de markt te brengen. Maar toen bleef het stil, schrijft PC World. In oktober 2012 was het geld bij elkaar, maar de 810 ondersteuners wachtten tevergeefs op de cadeaus die in het vooruitzicht waren gesteld voor hun steun.

Het openbaar ministerie van de staat Washington besloot er een zaak van te maken. De rechter vonniste in juli dat Altius bijna 55.000 dollar moet betalen. Het merendeel is boetes en proceskosten – 31 ingezetenen van de staat Washington die geld gaven voor het project mogen samen 668 dollar verdelen.

Zo goed mogelijk einde

Geld ophalen voor een product en vervolgens niets van je laten horen is niet de bedoeling van Kickstarter. De voorwaarden stellen dat initiatiefnemers “het project moeten uitvoeren en iedere beloning moeten vervullen”.

Als dat niet kan, moeten ze hun best doen om het project tot een zo goed mogelijk einde voor de ondersteuners te brengen. In plaats daarvan liet Altius sinds juli 2013 niets meer van zich horen, volgens het OM van Washington. Ook gaf het bedrijf de inleggers hun geld niet terug.

Sinds de rechterlijke uitspraak in juli hebben sommige inleggers alsnog hun setje kaarten ontvangen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl