De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager. Bij de kleinere bedrijven maakte Ordina een koerssprong van bijna 15 procent. 

De Europese aandelenbeurzen deden dinsdagochtend een stapje terug na de opmars in de afgelopen handelsdagen.

Tegenvallende resultaten van bedrijven als Philips en Siemens drukten het sentiment. Ordina was een uitblinker op het Damrak door overnamespeculatie.

,,Beleggers lijken wat voorzichtiger te worden op de huidige niveaus. We zijn in de afgelopen tijd ook enorm opgelopen door de steunmaatregelen van de ECB. Zelfs de Griekse verkiezingen maakten geen indruk op de markt. Het is dan ook niet zo raar dat we nu even wat meer verkoopdruk hebben”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager op 456,95 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 670,91 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,6 procent omlaag.

Philips bijna 5 procent lager

Philips stond onderaan de AEX met een min van 4,7 procent. Het elektronicaconcern heeft vorig kwartaal zijn winst met ruim twee derde zien dalen. Het bedrijf kampte met tegenvallende verkopen van medische apparatuur.

Ook de Duitse concurrent Siemens was ontevreden over de prestaties van zijn medische divisie in het afgelopen kwartaal. Dat aandeel zakte in Frankfurt 3 procent.

Ordina: plus 15 procent

Bij de kleinere bedrijven maakte Ordina een koerssprong van bijna 15 procent. De Telegraaf meldde dat Europese en Amerikaanse partijen interesse hebben in een overname van de automatiseerder. O

ok liet het bedrijf weten onregelmatigheden te hebben gevonden bij het sluiten van een contract met het Openbaar Ministerie in 2009.

Novartis won ruim 1 procent in Zürich. Het Zwitserse farmacieconcern verwacht dat de omzet en winst dit jaar sterker zullen groeien dan in 2014. In Londen klom easyJet meer dan 3 procent. De budgetmaatschappij verwacht dat het verlies in de eerste helft van het jaar zal afnemen.

De euro noteerde op 1,1288 dollar, tegen 1,1278 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 45,06 dollar. Een vat Brentolie werd 0,1 procent duurder op 48,19 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl