OnePlus heeft in New York de OnePlus 6T gepresenteerd. En die is weer een stukje duurder dan eerdere toestellen van het populaire Chinese smartphonemerk.

Het in 2013 opgerichte OnePlus heeft de afgelopen jaren een flinke schare fans opgebouwd. De smartphones van het bedrijf staan bekend om hun goede prijs-kwaliteitverhouding: uitstekende specificaties voor een zacht prijsje.

Zo kostte de allereerste smartphone van het bedrijf, de OnePlus One uit 2014, 269 euro. De lage prijs in combinatie met slimme marketingtrucs zorgden meteen voor een hoop buzz in de smartphonewereld.

Maar de afgelopen jaren zijn de OnePlus-toestellen behoorlijk in prijs gestegen. De OnePlus 3 uit 2016 had een vanafprijs van 399 euro. Met de OnePlus 5 kwam daar honderd euro bovenop en de OnePlus 6, die in mei werd gepresenteerd, kostte 519 euro.

De OnePlus 6T is weer duurder dan zijn voorgangers, met een prijskaartje van minimaal 549 euro in België en 559 euro in Nederland.

Daarmee is OnePlus nu echt geen middenklasse-smartphone meer te noemen, al krijg je in vergelijking met de toptoestellen van Samsung, Google en Apple, die rond de 1.000 euro of meer kosten, nog steeds veel waar voor je geld.

De nieuwe midrange-lievelingen lijken nu de Pocophone F1 van Xiaomi en de Nokia 7 Plus, met een vanafprijs van respectievelijk 310 en 350 euro.

Vingerafdrukscanner onder het scherm

Belangrijkste vernieuwing in de OnePlus 6T is de vingerafdrukscanner onder het scherm, die volgens het bedrijf in 0,34 seconden de telefoon kan ontgrendelen. Ter vergelijking: bij de OnePlus 6 met scanner achterop duurt het een kwart seconde voordat je binnen bent.

OnePlus staat bekend om de snelheid van de vingerafdrukscanner. Volgens hoofd marketing Kyle Kiang heeft de telefoonmaker bij de ontwikkeling van de OnePlus 5T er al naar gekeken om de sensor onder het display te stoppen, maar was de technologie toen nog niet ver genoeg.

Een jaar later is het wel zover. Ook het Chinese Huawei heeft de technologie toegepast in de Mate 20 Pro, die twee weken geleden werd gepresenteerd.

Hoe werkt het? Als je je vinger op het scherm legt, wordt je vinger van onderen belicht. Een sensor vangt het licht op dat dan weer door je vingertop wordt weerkaatst. De software herkent vervolgens het unieke patroon van jouw vinger en ontgrendelt de telefoon.

Volgens OnePlus is de software achter de sensor zelflerend, zodat de telefoon jouw vingerafdruk steeds sneller herkent.

Het ontgrendelen gaat zeker snel. Nadeel is dat je niet kunt voelen waar je je vinger op het scherm moet leggen. Ook gaat het scherm niet automatisch aan als je de vingerafdrukscanner gebruikt. Daarvoor moet je een extra handeling uitvoeren, zoals het toestel optillen of op de powerknop drukken.

Accu in de OnePlus 6T iets groter

De OnePlus 6T heeft verder de gebruikelijke specs die we van het populaire Chinese merk zijn gewend. Het toestel heeft de Snapdragon 845 van Qualcomm aan boord, net als de andere vlaggenschepen die dit jaar op de markt zijn gekomen.

Het AMOLED-scherm heeft een diameter van 6,41 inch en een resolutie van 1080 bij 2340 pixels. De pixeldichtheid komt daarmee uit op 402 ppi.

De accu heeft een capaciteit van 3.700 mAh, iets groter dan de eerdere modellen. Net als eerdere versies is de 6T voorzien van Dash Charge, de methode die OnePlus heeft ontwikkeld om toestellen snel op te laden.

De koptelefoonaansluiting is voor het eerst weggelaten.

De OnePlus 6T is vanaf 6 november verkrijgbaar in de Benelux. Echte fans kunnen op 31 oktober terecht in het art'otel in Amsterdam. Vanaf 12.00 uur kunnen ze daar al de OnePlus 6T aanschaffen voor de officiële verkoop van start gaat. Weer zo'n slimme marketingtruc van het bedrijf.

Bekijk ook de review van Tweakers van de OnePlus 6T: