Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Thank my Farmer maakt duidelijk waar je koffie vandaan komt
  • Rotterdamse startup gaat duurzaam asbest afbreken
  • Maagonderzoek kan straks met een camerapil

 

1. Thank my Farmer maakt via Blockchain inzichtelijk welk traject je koffie aflegt van boon tot pakje

Controleren waar je koffie vandaan komt en gelijk de koffieboer ondersteunen. Dat kan nu met de app Thank My Farmer, een project van Farmer Connect en technologiebedrijf IBM.

De app geeft informatie over de oorsprong van je koffie en de weg die deze heeft afgelegd. Dit wordt gedaan met behulp van Blockchaintechnologie van IBM. De Blockchain is een manier om een hele keten efficiënt vast te leggen.

Daarnaast toont de app je duurzaamheidsprojecten van de koffieboer en de manieren waarop je de boer kunt steunen. Bij het project is onder meer het Nederlandse Jacobs Douwe Egbers betrokken.

2. Startup gaat duurzaam een miljoen ton aan asbest dakplaten afbreken

Binnen 10 jaar het asbestprobleem oplossen en een flinke CO2-reductie realiseren. De Rotterdamse startup Asbeter heeft een manier gevonden om dat te doen. Daarmee haalden ze de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019 binnen.

Het bedrijf gaat namelijk zure industriële reststromen gebruiken om asbest af te breken.

Dit werkt op 2 manieren. Aan de ene kant wordt er asbest afgebroken en aan de andere kant komt er minder CO2 vrij doordat de reststromen niet meer geneutraliseerd en geloosd worden.

Bovendien blijft er uit het proces restcement over wat weer hergebruikt kan worden. Op dit moment zijn er nog een miljoen ton aan dakplaten met asbest in Nederland. Asbeter streeft ernaar binnen 10 jaar al dit asbest in Nederlandse daken onschadelijk te maken.

Binnen een paar maanden is de technologie van Asbeter klaar om ingezet te worden. Volgend jaar moet de fabriek in Rotterdam gaan draaien.

3. Maagonderzoek wordt makkelijker door camerapil in plaats van slang

Een gastroscopie voor maagonderzoek is op dit moment nog een nachtmerrie voor velen. Dit komt door het lichamelijke ongemak tijdens het onderzoek. Dat is straks verleden tijd met een pil die je kunt inslikken voor maagonderzoek.

Wetenschappers van het Fraunhofer Instituut IZM en twee andere partners onderzoeken namelijk de mogelijkheid waarbij de patiënt een camera-capsule inslikt. En dat kan dan gewoon bij de huisarts.

De camerapil wordt van buitenaf met een magneet door het lichaam geleid. Zo krijgt de dokter direct beelden van de binnenkant van de maag te zien. Een enorme vooruitgang waarbij de lichamelijke ongemakken van een gastroscopie verleden tijd zijn.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: De Nederlandse fabrikant Lightyear mikt de op productie van tienduizenden stuks van een zonneauto van €50.000