• Door geplande investeringen te vervroegen druk je als ondernemer je belastbare winst en inkomen en kun je misschien in aanmerking komen voor een interessante aftrekpost.
  • Je kunt veel belasting besparen door nog voor de jaarwisseling een elektrische auto van de zaak te nemen.
  • Verder is het, zeker vanwege de oplopende inflatie, verstandig om na te denken over een tariefverhoging.
  • Lees ook: Neem de inflatie mee in je uurtarief, anders verdien je elk jaar minder

Nog enkele weken te gaan en dan is 2021 voorbij. Business Insider heeft een drieluik gemaakt waarin je allerlei handige fiscale eindejaarstips vindt.

In het eerste deel kwam je vermogen in box 3 aan bod. In deel 2 zoomden we in op aftrekposten waarmee je het belastbare inkomen in box 1 kunt verlagen. Het laatste deel staat in het teken van de ondernemer.

Voor veel ondernemers was 2021 wederom een pittig jaar. Maar je kunt wel het geluk een beetje jouw kant op krijgen door slim te schuiven met geld.

Doe geplande investeringen nú

Investeringen in bedrijfsmiddelen vormen voor ondernemers een interessante aftrekpost. De bekendste aftrekpost is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), bedoeld voor ondernemers die kleine tot middelgrote investeringen doen, zoals computerapparatuur, duur gereedschap en machines.

Heb je dit jaar bij elkaar opgeteld tussen de 2.401 en 328.721 euro geïnvesteerd in je eigen bedrijf, dan kun je een deel van dit bedrag als aftrekpost opvoeren. Zit je nog onder die drempel van 2.401 euro, kijk dan of je wat investeringen naar voren kunt halen, zodat je er alsnog boven komt.

Let wel op: alleen bedrijfsmiddelen die meer dan 450 euro kosten, komen hiervoor in aanmerking. Maak je gebruik van de zogeheten milieu-investeringsaftrek (MIA, voor innovatieve milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen) en de energie-investeringsaftrek, dan geldt een ondergrens van 2.500 euro per bedrijfsmiddel.

Ook moet je je realiseren dat sommige investeringen van aftrek zijn uitgesloten. Welke dat zijn, kun je lezen op de website van de Belastingdienst. Kijk hier even naar voordat je je portemonnee trekt.

… of stel ze juist uit

Als je tegen de maximumgrens van 328.721 euro zit, is het juist verstandig om geplande investeringen over de jaarwisseling heen te tillen, zodat deze alsnog aftrekbaar zijn.

Ook als je aanspraak wil maken van de MIA loont het ook om nog even geduld te hebben. De aftrekpercentages gaan komend jaar omhoog, waardoor je dan meer mag aftrekken en dus per saldo minder belasting betaalt.

Let op: een afbetaling volstaat ook

Om over 2021 gebruik te kunnen maken van de investeringsaftrek, moet je het bedrijfsmiddel dit jaar wel in gebruik hebben genomen. Is dit niet het geval, dan mag je alleen het bedrag dat je hebt betaald aftrekken. Anders schuift de aftrek door naar het volgende jaar.

Heb je het bedrijfsmiddel pas volgend jaar nodig, dan kun je alvast een deel afbetalen, om toch een deel van de kosten te kunnen aftrekken. Pas wel op: je loopt een risico als de leverancier failliet gaat. Zeker in deze coronacrisis is dat wel een aspect om rekening mee te houden.

Schuif slim met je investeringen

De investeringsaftrek is geen vast bedrag. Er geldt een stelsel met drie schijven, waarbij de aftrek trapsgewijs omlaag gaat naarmate het investeringsbedrag stijgt. De aftrek is het hoogst als je investeringen bij elkaar opgeteld tussen de 2.401 en 59.170 euro uitkomen. De tarieven voor 2021 vind je op deze pagina van de Belastingdienst.

Gelet op dit systeem kan het de moeite lonen om investeringen in twee stukken te knippen. Stel je wil in totaal 80.000 euro investeren, verdeeld over verschillende bedrijfsmiddelen. Kies je ervoor om alle investeringen nog dit jaar te doen, dan mag je 16.568 euro aftrekken. Til je echter de helft van de investeringen over de jaarwisseling heen, dan mag je dit jaar 11.200 euro aftrekken (28 procent over 40.000 euro) en volgend jaar hetzelfde bedrag: in totaal dus 22.400 euro. Dat levert 5.832 euro belastingvoordeel op.

Door je investeringen slim te plannen, kun je dus veel geld besparen.

Met een investering druk je ook je winst en inkomen

Extra investeren kan ook slim zijn om je winst of inkomen te verlagen, zeker als je in een hogere belastingschijf valt of daar dicht tegenaan zit.

De vennootschapsbelasting heeft twee schijven: een laag tarief van 15 procent over de winst tot en met 245.000 euro en een hoog tarief van 25 procent voor de winst daarboven. Dreig je in het hogere tarief terecht te komen of zit je daar al in, dan is het slim om je belastbare winst te drukken door investeringen naar voren te halen.

Dezelfde systematiek geldt voor de inkomstenbelasting. Als je belastbare inkomen hoger is dan 68.508 euro en je dus in de hoogste schijf valt, loont het de moeite om te kijken of je versneld wat bedrijfsmiddelen kunt aanschaffen.

Maak je personeel blij met een kerstpakket of nieuwe bureaustoel

Als werkgever betaal je belasting over het salaris van je personeel. Daarnaast is er ruimte om aan je medewerkers belastingvrij iets extra's te geven. Dit is de zogeheten vrije ruimte binnen de werkkostenregeling.

Net als vorig jaar is de vrije ruimte in 2021 vanwege de crisis opgehoogd van 1,7 procent naar 3 procent over de eerste 400.000 euro van de loonsom van alle medewerkers samen.

Concreet betekent dit dat je 12.000 euro onbelast mag schenken aan je medewerkers. Voor het bedrag boven 400.000 euro geldt het percentage van 1,18 procent.

Zit je nog niet aan die limiet, dan kun je van deze verruiming gebruik maken door onbelast een kerstpakket of cadeaubon aan je personeel te geven. Maar er zijn meer mogelijkheden. Je mag het geld bijvoorbeeld ook besteden aan een ergonomische bureaustoel voor een arbo-vriendelijke thuiswerkplek.

Mooi meegenomen is ook dat je de btw over het kerstpakket aftrekken. Voorwaarde is wel dat het cadeau niet duurder is dan 227 euro (exclusief btw) per ontvanger. Zit de prijs daarboven, dan is de btw helaas niet aftrekbaar.

Lease een elektrische auto

Overweeg je een elektrische auto te leasen, kom dan meteen in actie. Want de regels voor de bijtelling worden komend jaar opnieuw aangescherpt. Zo gaat het verlaagde tarief omhoog van 12 procent naar 16 procent.

Lees ook: Dit zijn de fiscale plannen voor je huis en auto in 2022: eigenwoningforfait daalt, bijtelling voor elektrische auto omhoog

Vooral als je een auto op het oog hebt die duurder is dan 35.000 euro is het slim om zo snel mogelijk naar de dealer te gaan, want deze auto’s vallen vanaf januari deels onder de hogere bijtelling van 22 procent. Voor elke euro boven die catalogusprijs moet je dan dus 22 procent bij je inkomen optellen en daar belasting over betalen.

Om je een idee te geven van de consequenties, een korte rekensom. Als je dit jaar een auto koopt ter waarde van 45.000 euro, dan moet je daarover 5.900 euro per jaar belasting over betalen (12 procent over 40.000 euro + 22 procent over 5.000 euro).

Schaf je de auto na de jaarwisseling aan, dan is dat 7.800 euro (16 procent over 35.000 euro en 22 procent over 10.000 euro): een verschil van 1.900 euro per jaar.

Val je in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting, dan scheelt het je dus netto 940 euro per jaar als je de elektrische auto voor 2021 aanschaft. Omdat de tarieven voor de bijtelling 60 maanden gelden, komt dat neer op een belastingvoordeel van ruim 4.700 euro.

Rijd je sinds 2017 rond in een auto met een lagere bijtelling, kijk dan of je deze kunt inruilen voor een nieuw, volledig elektrisch exemplaar. Want dan word je geconfronteerd met een fors hogere bijtelling, aangezien die periode van 60 maanden waarvoor het lage tarief gold gaat verstrijken.

Je kunt ook overwegen om deze auto in privé te gaan rijden, mits dat fiscaal is toegestaan. Je krijgt dan niet meer te maken met een bijtelling. Je belastingadviseur kan jou adviseren of dit kan en of dit voor jou gunstig is.

Doe een lijfrente- of bankspaarstorting

Wil je voor je pensioen een aftrekbare bankspaar-premiestorting doen, wacht dan niet te lang. Het geld moet uiterlijk op 31 december binnen zijn als je het nog wil aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting 2021. Let wel goed op de voorwaarden.

Schuif slim met je facturen in december

Voor btw-plichtige werkzaamheden die je in december hebt verricht heb je voor de inkomstenbelasting nog tot 15 januari de tijd om een factuur te versturen. Je hebt dus keuze of je deze facturen nog dit kalenderjaar de deur uit doet of over de jaarwisseling heen tilt.

Het kan slim zijn om je facturen pas in januari te versturen. Want je weet dan zeker dat het geld niet al op 1 januari op je rekening staat, zodat je er geen vermogensbelasting over hoeft te betalen.

Ook voor de omzetbelasting kan het gunstig zijn om nog even te wachten met het versturen van je rekeningen naar klanten. Dien je deze voor 1 januari in, dan moet je deze meenemen in je kwartaal- of maandaangifte en de btw die je in rekening brengt voorschieten. Maar verstuur je de nota's pas begin januari, dan worden ze pas meegenomen in je volgende aangifte. Op dat moment heb je het geld waarschijnlijk allang ontvangen en hoef je niets voor te schieten. Dat levert een liquiditeitsvoordeel op.

Je facturen nog verder uitstellen, heeft geen zin. Je bent wettelijk verplicht om facturen versturen uiterlijk de 15e dag van de maand die volgt op de maand waarop je je producten of diensten hebt geleverd.

Let wel op. Voor de aangifte van de inkomstenbelasting moet je uitgaan van de datum waarop je de werkzaamheden hebt verricht. Heb je in januari een factuur verstuurd voor werkzaamheden die je in december hebt verricht, dan moet je deze factuur meenemen in je aangifte over 2020 en niet 2021.

Werk je administratie alvast bij

Om het jaar goed te kunnen afsluiten en straks geen bonnen door elkaar te halen, is het verstandig om nu alvast alle bonnen en in- en verkoopfacturen te verzamelen en overzichtelijk in één map te stoppen.

Maak meteen een overzicht van de facturen die nog moeten worden betaald en rekeningen die je zelf nog moet voldoen. Voor inkoopfacturen is de factuurdatum leidend en niet de betaaldatum.

Lees meer: Is jouw administratie een chaos? Zo breng je orde aan

Heb je geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar meegaan, houd dan de afschrijvingen goed bij, want je moet de kosten uitsmeren over meerdere jaren.

Deel alle rekeningen die je in 2021 hebt moeten betalen overzichtelijk in:

  • bonnen van kosten die je volledig kunt aftrekken/kosten die gedeeltelijk aftrekbaar zijn (zoals belkosten)
  • kosten die je moet afschrijven
  • kosten die niet aftrekbaar zijn (zoals een boete van de Belastingdienst, verkeersboetes en bedrijfskleding zonder logo).

Rijd je in een auto van de zaak, check dan of je rittenadministratie op orde is. Maak je gebruik van de ondernemersaftrek, controleer dan of je de gewerkte uren goed hebt bijgehouden. Wacht je daarmee, dan wordt het erg lastig om dat nog te achterhalen.

Omzet die dit jaar is gemaakt en gefactureerd en pas in januari wordt betaald, boek je in 2021, omdat je de werkzaamheden dat jaar hebt verricht. Dit geldt ook voor de btw-aangifte.

Omzet voor werkzaamheden die je dit jaar hebt gedaan, maar pas in 2022 factureert, boek je in 2021. Alleen de btw boek je pas in 2022, omdat hiervoor de factuurdatum leidend is.

Verhoog je tarieven

Zeker nu de inflatie oploopt, is het verstandig om ook je tarieven voor 2022 na te lopen en waar nodig te verhogen. Anders daalt je koopkracht komend jaar.

Lees ook: Zo onderhandel je als zzp’er over je uurtarief: bepaal vooraf de bodemprijs en denk na over wisselgeld

Sowieso is dit een goed moment om te kijken of je huidige tarieven nog passend zijn en of je hier mee rond kunt komen. Je hebt dan nog tijd om je klanten in te lichten.

[activecampaign form=30]

Lees meer eindejaarstips en handige tips voor ondernemers: