Premium content ophalen

De Amerikaanse centrale bank houdt vast aan een extreem soepel monetair beleid, maar wil in 2023 wel de rente gaan verhogen.

Op de korte termijn blijft de oliesector eruit springen met aanhoudende stijgingen.

Welk aandeel is relatief het meest interessant binnen de energiesector? Lees de analyse van beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem

ANALYSE – De Amerikaanse centrale bank gaf woensdag aan voorlopig vast te houden aan het ruime monetaire beleid, maar zal iets eerder dan verwacht de rente verhogen. Dit is geen grote verrassing, hoewel de Federal Reserve iets agressiever lijkt te willen optreden dan veel economen hadden verwacht.

Aangezien financiële markten al enigszins anticipeerden op een verandering van het toekomstige rentebeleid, beperkt dit de impact van het signaal dat de Federal Reserve woensdag gaf. De directe marktreactie was wel een oplopende 10-jaars rente in de VS, een hogere dollar en lichte druk op de aandelenmarkten.

In een toelichting op het rentebesluit bleef Fed-voorzitter Jerome Powell bewust vaag over het moment waarop de centrale bank gaat overwegen om het opkopen van obligaties op financiële markten terug te draaien. Dat is niet zo gek, gelet op de enorme schuldenberg die de afgelopen jaren is ontstaan en het belang daarvan voor de financiële markten. `

Premium content ophalen