• De Amerikaanse centrale bank verwacht dat de beleidsrente in 2023 omhoog gaat in twee stappen.
  • Dat bleek woensdag uit de notities van de beleidsvergadering van de Federal Reserve.
  • De dollar steeg woensdagavond fors tegenover de euro.

De Federal Reserve, de koepel van Amerikaanse centrale banken, verwacht dat de beleidsrente in 2023 gaat stijgen.

Dat bleek woensdag uit notities van de tweedaagse beleidsvergadering van de Fed. Eerder gaf de centrale bank aan te verwachten dat de rente pas in 2024 zou gaan stijgen.

In reactie op de uitkomsten van de Fed-vergadering steeg de dollar fors. De Amerikaanse munt werd bijna 0,7 procent meer waard tegenover de euro en noteerde woensdagavond op 1,2040 dollar per euro.

Aandelenbeurzen reageerden licht negatief. De brede S&P 500-index noteerde in de avondhandel circa 0,4 procent lager.

De beleidsmakers bij de centrale bank verwachten dat er in 2023 twee rentestappen zullen plaatsvinden. De huidige beleidsrente van de Fed ligt tussen de 0 en 0,25 procent en daar komt op korte termijn geen verandering in.

Voor dit jaar rekent de Federal Reserve op een inflatie van 3,4 procent in de Verenigde Staten, tegen een eerdere verwachting van 2,4 procent. De centrale bank verwacht nog steeds dat de inflatie na dit jaar weer zal terugvallen, tot 2,1 procent in 2022.

De laatste tijd waren er zorgen bij beleggers dat de Fed eerder kan overgaan tot het aanscherpen van het monetair beleid vanwege de sterk oplopende inflatie in de VS. Die kwam in mei uit op 5 procent op jaarbasis, het hoogste niveau in dertien jaar.

Verscheidene beleidsmakers van de Fed hebben gezegd dat die hogere inflatie waarschijnlijk van tijdelijke aard is en na verloop van tijd zal afzwakken.

Fed blijft rente kunstmatig drukken met opkopen obligaties

De Fed laat zijn opkoopprogramma voor obligaties in ieder geval voorlopig ongemoeid. Nu nog worden maandelijks miljarden gestoken in de opkoop van obligaties, waarmee rentes kunstmatig laag worden gehouden. Dat zal zo blijven tot het moment dat er verdere vooruitgang is geboekt op het gebied van werkgelegenheid en inflatie.

In een toelichting op het rentebesluit bleef Fed-voorzitter Jerome Powell bewust vaag over het moment waarop de centrale bank gaat overwegen om het opkopen van obligaties op financiële markten terug te draaien.

Lees ook: Een hoogleraar finance waarschuwt gemakzuchtige beleggers, kraakt de bitcoin en is kritisch op de Amerikaanse centrale bank – 8 pittige citaten

In vergelijking met maart zagen meer beleidsmakers van de Fed een rentestap in 2023 zitten. Nu ging het om 13 van de 18 ambtenaren. In maart waren dat er nog zeven. Elf functionarissen dachten ook aan een tweede rentestap tegen het einde van dat jaar. Het aantal bestuurders dat volgend jaar een rentestap wil, nam ook toe. Evengoed is daar nog geen meerderheid voor.

Het economisch herstel in de VS wint aan kracht nu de bedrijfsbeperkingen worden opgeheven en de sociale activiteit in het hele land toeneemt. Industrie en bedrijven kunnen ook de sterke vraag niet aan. Dit heeft ook geleid tot problemen in de toeleveringsketen, langere doorlooptijden en hogere prijzen. Tegelijkertijd is de groei van de werkgelegenheid de afgelopen paar maanden teleurstellend geweest.

Volgens de beleidsmakers van de Fed zal het herstel met horten en stoten gaan, gelet op het ongekende karakter van de pandemie. De vooruitzichten voor de tweede jaarhelft zijn optimistisch omdat steeds meer Amerikanen zijn ingeënt.

LEES OOK: Beurzen niet kapot te krijgen: gaat ook de Nasdaq weer meedoen?