De prijs van een vat Brent-olie is woensdag gezakt naar $17, het laagste niveau in 21 jaar.

Olieprijzen hebben veel last van de wereldwijde uitval van de vraag naar energie, als gevolg van de lockdownmaatregelen om het coronavirus te beteugelen.

Amerikaanse olie noteerde maandag zelfs even negatief, omdat opslagtanks in de VS zo vol zitten dat producenten moesten bijbetalen voor olie die ze in mei willen leveren.

De coronacrisis heeft de oliemarkt volledig in zijn greep. Maandag was de prijs van Amerikaanse olie voor levering in mei zelfs negatief, een unicum in de geschiedenis. Maar ook andere oliesoorten raken historische dieptepunten.

De prijs voor een vat Brent-olie zakte woensdagochtend naar het laagste peil in bijna 21 jaar, op 17 dollar per vat.

Coronacrisis zware klap voor olieprijs

De oliesector heeft door een prijzenoorlog en de coronapandemie dubbel te lijden.

Door de coronacrisis wordt veel minder energie verbruikt in de wereld, terwijl een prijzenoorlog die Saudi-Arabië ontketende na een ruzie met Rusland tijdelijk voor veel meer aanbod zorgde.

De ruzie tussen Rusland en Saudi-Arabië is inmiddels bijgelegd en Opec-landen hebben samen met andere olieproducenten een akkoord gesloten om de komende maanden 10 miljoen vaten per dag minder te produceren. Maar dat is niet genoeg om het effect van de gigantische vraaguitval teniet te doen.

In de VS zitten opslagtanks voor ruwe olie propvol en dat leidde maandag tot een bizarre situatie, met negatieve prijzen voor een vat ruwe olie.

Amerikaanse olieproducenten moesten tussenhandelaren bijbetalen om olie af te nemen die in mei wordt geleverd. Dat was nodig om te voorkomen dat de olieproductie in bepaalde velden moet worden stilgelegd. Gevolg was dat de prijs van een vat West Texas Intermediate olie daalde tot zelfs 40 dollar negatief.

Het Amerikaanse termijncontract van mei liep afgelopen dinsdag af. Het eerstvolgende termijncontract voor West Texas Intermedia (WTI) geldt nu voor levering in juni. De prijs van dit contract lag woensdag op iets meer dan 11 dollar.

Lees meer over de beurs en de coronacrisis: