Olieprijzen veerden zondag even op, maar zakten daarna weer in.

Olieproducerende landen van de Opec hebben met Rusland, Mexico en de VS een definitief akkoord gesloten over productiebeperking.

De komende maanden komen er dagelijks 10 miljoen vaten olie per dag minder op de markt.

De daling van de vraag naar energie vanwege de coronacrisis is zo groot dat er nog steeds sprake is van overaanbod van olie.

De olieprijs had zondag kortstondig een opleving nadat bekend werd dat de grootste olieproducerende landen een deal hebben gesloten over productiebeperking.

Een vat Amerikaanse olie stond 9 procent in de plus op bijna 25 dollar en Brentolie steeg 6 procent tot 31,54 dollar per vat. Vrij snel daarna zakten de prijzen weer in.

Zondag kwam OPEC+, bestaande uit oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland, overeen de productie met zo’n 10 miljoen vaten per dag te verlagen om de olieprijs op te krikken. Dat is ongeveer 10 procent van de wereldwijde productie.

Productiebeperking olie onvoldoende om overaanbod weg te nemen

Hoewel een afgesproken reductie van 10 miljoen vaten per dag een record is, denken experts dat het akkoord onvoldoende is om het overaanbod tegen te gaan. Vooral omdat de vraag naar de brandstof door de coronapandemie hard is gedaald.

Markets Insider
Markets Insider

Tijdens de onderhandelingen lag Mexico lang dwars, maar dat land stemde uiteindelijk in met de productiebeperking, na onder meer een compensatieaanbod van de VS.

De Mexicaanse minister van Energie, Rocio Nahle, bedankte de OPEC+-collega's voor de totstandkoming van het akkoord. Haar land, een relatief kleine producent, zou in het oorspronkelijke plan 400.000 vaten moeten inleveren maar wilde niet verder gaan dan 100.000. Nahle kreeg bij dat streven steun van onder andere Iran.

Volgens de olieminister van Koeweit kan de productiebeperking uitgebreid worden naar 20 miljoen vaten per dag, als ook andere landen de productie verder terugschroeven.

De Amerikaanse president Donald Trump juichte het akkoord toe. "Dit redt honderdduizenden banen in de energiesector van de VS", was zijn reactie. Trump bedankte en feliciteerde tevens zijn Russische collega Vladimir Poetin en de Saudische koning Salman.

Moskou en Riyad toonden zich ook tevreden met deze oplossing, die volgens beiden stabiliteit zal brengen op de oliemarkt.

Lees meer over de coronacrisis: