De Amerikaanse vermogensbeheerder Oaktree Capital wil een beleggingsfonds van $15 miljard opzetten om schulden van bijna failliete bedrijven op te kopen, meldt persbureau Bloomberg.

Het gaat volgens Bloomberg om het grootste fonds voor ‘distressed debt’ aller tijden.

Het beleggingsfonds moet schulden opkopen tegen een fractie van de oorspronkelijke waarde en zou ook een controlerend belang in bedrijven kunnen nemen bij een herstructurering.

Oaktree denkt dat er door de coronacrisis meer bedrijven failliet kunnen gaan dan tijdens de kredietcrisis van 2008 en 2009.

De voorspellingen voor de economische groei in de wereld in 2020 zijn ronduit schokkend: volgens het IMF krimpt de wereldeconomie dit jaar zeker 3 procent en individuele landen duiken nog veel dieper in het rood. Voor Nederland gaan veel economen uit van een krimp van zo’n 8 procent in 2020.

Analisten erkennen dat vooruit kijken naar volgend jaar extreem lastig blijft: alles hangt af van de aard en duur van maatregelen die worden genomen om zorgstelsels in tact te houden. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat een groot deel van de wereld voor langere tijd moet overschakelen op de 1,5-meter-economie.

Hoe langer de 1,5-meter-economie noodzakelijk is – afhankelijk van de zoektocht naar medicijnen en een vaccin tegen het coronavirus – des te groter zal de economische klap zijn.

Aasgierfondsen: opkopen van schulden van bedrijven die bijna omvallen

Een indicatie dat het voor veel bedrijven wel eens heel zwaar kan worden, is te vinden bij een groep beleggers die klaar staat om te profiteren, als anderen dreigen om te vallen.

Dit is te zien aan een opleving van investeerders die zich richten op ‘distressed debt’, ofwel schulden van bedrijven die op de rand van faillissement balanceren. Investeringsfondsen die brood zien in brakke schulden worden ook wel ‘vulture funds’ genoemd: aasgierfondsen.

Een voorbeeld van zo’n club is Oaktree Capital. Deze Amerikaanse vermogensbeheerder wil geld ophalen om het grootste aasgierfonds aller tijden te lanceren, zo meldde persbureau Bloomberg afgelopen woensdag, zich baserend van een presentatie van van Oaktree voor potentiële deelnemers. Het fonds zou een kas van liefst 15 miljard dollar moeten krijgen om probleemschulden op te kopen.

De werkwijze van investeerders in ‘distressed debt’ is dat ze schulden van wankele bedrijven opkopen tegen een fractie van de oorspronkelijke waarde. Dus een obligatieschuld van bijvoorbeeld 1.000 euro wordt opgekocht tegen 100 euro, 10 procent van de nominale waarde.

Voor de verkopende obligatiehouder gaat het in dit soort gevallen om de keuze tussen iets of niets: een forse afschrijving op de oorspronkelijke lening, of helemaal niets als een bedrijf omvalt en schuldeisers naar hun centen kunnen fluiten.

Het aasgierfonds heeft als strategie om schulden tegen een fractie van de oorspronkelijke waarde op te kopen en beschikt vervolgens over diverse opties.

Wanneer er een mogelijkheid is tot herstructurering van een bedrijf, kan de schuldbelegger een controlerend belang nemen in de onderneming, het bedrijf saneren en zorgen dat de brakke schuld net iets meer oplevert dan de koopprijs.

Ook kan de opkoper van probleemschulden een inschatting maken over de waarde van de schuld bij faillissement. Als de boedel bij een faillissement naar verwachting nog een iets hoger aflossingsbedrag oplevert van een probleemschuld dan de aankoopprijs, ligt er een kans om winst te maken.

Als bijvoorbeeld de oorspronkelijke schuld van 1.000 euro tegen 100 euro wordt gekocht en uiteindelijk afgelost kan worden tegen 150 euro, dan is sprake van een rendement van 50 procent. Een spel met veel risico, maar potentieel ook flinke winstkansen.

Grootste fonds voor distressed debt

Oaktree heeft al voor bijna 20 miljard dollar in brakke schulden belegd. En met het nieuwe fonds van 15 miljard dollar zou daar nog een enorme extra investering bijkomen. De omvang van 15 miljard dollar zou dit fonds het grootste fonds voor distressed debt ooit maken.

De vermogensbeheerder zet dus duidelijk in op een scenario waarbij de coronacrisis gepaard zal gaan met een enorme faillissementsgolf.

Oaktree Capital is opgericht door miljardair Howard Marks. Uit de presentatie die Bloomberg heeft ingezien blijkt dat de vermogensbeheerder het mogelijk acht dat er door de coronacrisis meer bedrijven failliet zullen gaan dan tijdens de kredietcrisis van 2008 en 2009. De reden hiervoor is dat er voorafgaand aan de coronapandemie al sprake was een forse opbouw van schulden bij veel bedrijven.

“De stapel met brandhout was al opgebouwd en de pandemie heeft de boel in de fik gezet”, zo valt er volgens Bloomberg te lezen in de presentatie van Oaktree.

Beleggen in probleemschulden is wat Oaktree betreft geen zaak voor kleine beleggers. Participanten wordt volgens Bloomberg gevraagd minimaal 10 miljoen dollar per persoon in het nieuwe aasgierfonds te steken voor een periode van tien jaar. De beheerkosten van de fondsmanagers die probleemschulden gaan opkopen, kunnen oplopen tot 1,6 procent per jaar.

Oaktree Capital is overigens niet de enige vermogensbeheerder die zich stort op ‘distressed debt’. Volgens Bloomberg wil obligatiespecialist Pimco 3 miljard dollar aan kapitaal bijeen brengen voor een aasgierfonds en mikt investeringsmaatschappij Cerberus op een vergelijkbaar fonds met een omvang van 750 miljoen dollar.

Lees meer over de coronacrisis: