Er zijn grote fouten gemaakt met de subsidieaanvragen rond de campagne van het Oekraïne-referendum van afgelopen jaar. De aanvragen zijn niet inhoudelijk getoetst, waardoor sommige groepen tienduizenden euro’s kregen waarmee nauwelijks iets is gedaan.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag. Eerder was al bekend dat er zo’n 300 duizend euro subsidie moet worden teruggestort. In totaal is 2 miljoen euro aan subsidie gegeven aan groepen die ‘het publieke debat’ moesten aanwakkeren.

Uit documenten in handen van de Volkskrant blijkt dat sommige groepen dat geld helemaal niet hebben besteed. Zo kreeg de Stichting Forum voor Maatschappelijk Debat Nederland een bedrag van 34.300 euro, dat kon oplopen tot tegen de 43 duizend euro als de campagne succesvol was.

Maar de stichting wist niet meer dan dertien mensen te overtuigen om zich te registreren op hun campagnewebsite. Daarop werden bovendien maar drie berichten op geplaatst. De voorzitter liet bovendien nooit iets van zich horen in de pers. De stichting moet daarom het volledige bedrag zo snel mogelijk terugbetalen.

Wc-rollen mogen wel

Ook de Gay Group, die subsidie aanvroeg om een neutrale campagne te voeren maar uiteindelijk een voor-stem ging promoten, moet het hele bedrag terugbetalen. Het gaat om 16.900 euro. Anderen moeten een deel van het bedrag teruggeven, zoals de stichting Vrede en Recht. Zij reden met een busje door Nederlandse steden, en kregen daarvoor 41.780 euro. De Referendumcommissie wil daar 20 duizend euro van terugzien omdat het resultaat te mager was.

Nog niet alle gevallen zijn beoordeeld. Het is mogelijk dat andere aanvragers ook nog geld moeten terugbetalen. Zo deed Val de Cecina ogenschijnlijk niets met de 42 duizend euro waarmee campagne zou worden gevoerd op Facebook, Twitter en Instagram. De beoordeling van deze groep is nog niet openbaar gemaakt.

Overigens hoeft Ruben Marsman, die voor 48.000 euro toiletrollen liet maken met daarop argumenten tegen het verdrag met Oekraïne, geen cent terug te betalen.

Lees ook op Business Insider