Shoppen met offertes voor de reparatie van je auto kan lonen. Als je banden of remmen wilt laten vervangen, een nieuwe vooruit nodig hebt of een nieuw koppeling kunnen de goedkoopste en duurste offerte van garages honderden euro’s schelen.

Dat constateert de ANWB na een telefonische rondgang langs vijfhonderd garages. Het vervangen van een koppeling was bij een garage maar liefst 905 euro duurder dan de goedkoopste, aldus de ANWB. Het verschil bij het vervangen van remmen was 245 euro tussen de duurste en de goedkoopste garage.

De redactie van de Kampioen vroeg prijzen op van het verwisselen van een nieuwe set banden, het vervangen van remmen, een nieuwe voorruit en het vervangen van een koppeling. De offertes werden aangevraagd op basis van steeds dezelfde auto.

In de grafiek hieronder kun je de resultaten zien per onderdeel.

Ook regionaal zijn er verschillen. Garages in de Randstad en Gelderland zijn gemiddeld veelal duurder, terwijl de garages in Zeeland, Drenthe en Groningen goedkoper zijn. Ook in de grote steden zijn de reparaties vaak prijzig, aldus de bond.

De ANWB heeft ook gekeken naar verschillen tussen algemene garages, fastfitters en merkdealers. Daarbij blijken merkdealers relatief duur. “Wil je alleen originele onderdelen, dan kom je vrijwel zeker uit bij je merkdealer. Dat biedt zekerheid over de kwaliteit, maar vaak ook een gepeperde rekening”, aldus de ANWB.

Fastfitters zijn het goedkoopst als het om nieuwe banden gaat. Algemene garages zijn gemiddeld genomen het minst prijzig bij het vervangen van een voorruit, de remmen of de koppeling.

Lees ook op Business Insider

Lees meer over autokosten: