• Popster Grimes, de vriendin van Elon Musk, lanceerde afgelopen zondag een digitale kunstcollectie: WarNymph.
  • Met de verkoop van de objecten verdiende ze in minder dan een half uur 5,8 miljoen dollar, afgerond bijna 5 milljoen euro.
  • In de collectie zitten onder andere beelden van een baby die Mars beschermt.

Popster Grimes veilde afgelopen zondag een collectie digitale kunst genaamd WarNymph. De opbrengst: bijna zes miljoen dollar.

De zangeres en vriendin van techmiljardair Elon Musk lanceerde de collectie van tien cryptokunst-objecten en wilde die binnen 48 uur verkopen.

Maar ze waren binnen twintig minuten al uitverkocht, voor in totaal 5,8 miljoen dollar. Omgerekend is dat 4,8 miljoen euro.

De afgelopen weken is de verkoop van zogeheten non-fungible tokens ofwel NFT's explosief toegenomen.

NFT-kunst is uiterst gewild en schaars. Tot nu toe is de hoogste prijs die voor een enkele NFT werd betaald, 3,5 miljoen dollar. De waarde van deze nieuwe cryptomarkt voor digitale kunst wordt momenteel geschat op 100 miljoen dollar.

Lees ook: Wat je moet weten over NFT’s: digitale verzameltokens die voor miljoenen verkocht worden

Andere markten zoals sport liggen voor het oprapen en zijn mogelijk nog groter. De Amerikaanse basketbalorganisatie NBA heeft al voor 200 miljoen dollar aan NFT's verkocht via NBA Top Shot. Hierin worden videobeelden van sportmomenten aangeboden ter verkoop, als een soort digitale verzamelplaatjes.

Baby op Mars

Een van de kunstobjecten van Grimes' WarNymph-collectie is nu al beroemd. Het is beeld van een baby die Mars beschermt.

De NFT werd binnen tien minuten gekocht voor 300 duizend dollar. Inmiddels is 'Newborn 2' alweer op het platform Nifty Gateway doorverkocht voor 2,5 miljoen dollar.

Er wordt gespeculeerd of de afgebeelde baby het kind van Grimes en Tesla topman Elon Musk voorstelt. Onder de objecten is ook een nieuwe muziekvideo van Grimes te vinden.

De zangeres wil een deel van de ontvangen 5,8 miljoen dollar doneren aan een non-profitorganisatie die zich richt op het reduceren van de CO2-uitstoot.

De partner van Grimes is daar ook voor geporteerd. Elon Musk wil de komende vier jaar 100 miljoen dollar uitgeven aan competities voor de beste ideeën om broeikasgassen uit de atmosfeer te halen.

Eerste van vele collecties

De WarNymph-collectie is de eerste van vele NFT-kunstwerken die Grimes wil verkopen. De kunstenares bouwt momenteel aan een mythisch fictief universum, genaamd Oth3rkin. De beelden van WarNymph zijn een eerste uitstapje in die wereld.

Op moment van schrijven is er nog maar een object van de WarNymph collectie te koop: Death of the Old. Het meest recente bod bedraagt twee ton.

Grimes is slechts een van de vele digitale kunstenaars die geld verdienen met NFT's. Vorige maand verkocht striptekenaar Chris Torres een NFT van zijn creatie Nyan Cat voor 600 duizend dollar.

LEES OOK: 10 lessen van Maye Musk (72): zakenvrouw, moeder van Elon en topmodel – dit vertelde ze ons over haar nieuwe boek (en zo spreekt ze X AE A-XII uit)