In maart verkocht de Amerikaanse kunstenaar Beeple een digitale verzameling van zijn kunst als NFT. ‘Everydays: The First 5.000 Days’ werd geveild voor een recordbedrag van 69 miljoen dollar.

Dat kunstwerk gaat gelijk achter slot en grendel, zou je denken. Maar niets is minder waar. De koper, Vignesh ‘MetaKovan’ Sundaresan, zei tegen Bloomberg dat het hem gelukkig zou maken als iedereen een gratis kopie van het digitale kunstwerk zou downloaden.

Sundaresan, een medeoprichter van cryptobedrijf BitAccess, zei tegen het Amerikaanse persbureau dat “informatie gratis wil zijn” en dat hij niet gelooft in paywalls.

Volgens hem zou iedereen moeten kunnen genieten van een digitaal kunstwerk zonder ervoor te hoeven betalen.

Lees ook: Fungible: wat de ‘F’ in NFT betekent en waarom dit belangrijk is

Zij die wel in de buidel tasten, krijgen de eer voor het financieren van het project, aldus de kunstliefhebber. In plaats van belang te hechten aan een bepaalde kopie van het kunstwerk, gaat het om het idee dat iemand een artiest gesteund heeft, voegde hij eraan toe.

Vooralsnog lijkt er geen tekort te zijn aan zulke geldschieters. De markt voor NFT’s is dit jaar dan ook geëxplodeerd. Alleen al in het derde kwartaal werd voor 10,7 miljard dollar aan NFT’s verhandeld. Dat is meer dan acht keer zoveel als een kwartaal eerder, aldus Reuters.

Hoewel de hype rond NFT’s lijkt aan te houden, zijn er ook sceptici die zeggen dat NFT’s geen inherente waarde hebben. Volgens hen kunnen de betreffende afbeeldingen gewoon lokaal worden opgeslagen door er met de rechtermuisknop op te klikken.

In april zei Sundaresan dat investeren in NFT’s “nog gekker is dan beleggen in crypto’s” en dat de hype rond de extreem dure digitale kunstwerken uiteindelijk zal afnemen.

[activecampaign form=28]

Meer NFT-nieuws? Check ook deze stukken eens: