• De Duitse kunstvervalser Wolfgang Beltracchi verkoopt duizenden NFT’s die zijn gebaseerd op het wereldberoemd schilderij ‘Salvator Mundi’.
  • ‘Salvator Mundi’, dat wordt toegeschreven aan Leonardo da Vinci, werd in 2017 verkocht voor ruim 450 miljoen dollar.
  • Beltracchi werd in 2011 veroordeeld tot zes jaar cel vanwege het vervalsen van veertien beroemde kunstwerken.

De beruchte Duitse kunstvervalser Wolfgang Beltracchi verkoopt duizenden NFT’s (non-fungible tokens) van ’s werelds meest waardevolle schilderijen.

Beltracchi, die jarenlang vervalsingen van bekende kunstwerken maakte, betreedt de wereld van NFT’s. Dat zijn unieke eigendomscertificaten die op een digitaal logboek (blockchain) worden vastgelegd en gelden als collectors item en digitaal vermogen dat niet gekopieerd kan worden.

De meestervervalser verkoopt 4.608 digitale versies van het vijfhonderd jaar oude schilderij ‘Salvator Mundi.’ Dat staat op zijn website. De collectie, die “The Greats” heet, is een digitale reis door de kunstgeschiedenis. Beltracchi heeft gekozen voor zeven perioden in de geschiedenis van de schilderkunst, waarbij hij gebruik maakt van de stijlen van schilders als Picasso, Van Gogh en Da Vinci.

Het schilderij ‘Salvator Mundi’ (wat Latijn is voor ‘Redder van de wereld’) werd voor het enorme bedrag van ruim 450 miljoen Amerikaanse dollar verkocht aan de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman tijdens een veiling van Christie’s in 2017. Maar kunstexperts worstelen nog met de vraag of Da Vinci werkelijk de maker is.

Beltracchi's herscheppingen van het meesterwerk zullen te zien zijn als de verkoop over ruim een week begint, aldus een woordvoerder, die hieraan toevoegde dat de artiest voor deze collectie heeft gekozen om dat hij "de enige persoon met de vereiste vaardigheden is die dit kunstje kan uitvoeren. Het lukte hem immers om 'kustexperts' honderden keren te misleiden met zijn remakes van beroemde schilders."

Beltracchi werd in 2011 veroordeeld tot zes jaar gevangenschap voor het vervalsen van veertien beroemde kunstwerken die hij had verkocht voor miljoenen dollars. Hij begon hiermee in de jaren zeventig en zorgde voor grote ophef in de kunstwereld toen dit werd ontdekt.

In een verklaring tegen The Block zei Beltracchi: "De NFT-markt biedt kunstenaars een platform om zichzelf onafhankelijk in de markt te zetten en onafhankelijk van traditionele kunstmarkten te opereren." De kunstenaar reageerde niet op een verzoek van Insider voor commentaar.

LEES OOK: Altcoins: deze 15 relatief onbekende cryptomunten kunnen eenzelfde soort opmars maken als Ethereum en bieden kansen, volgens Bank of America