Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

De Britse kunstenaar Trevor Jones kon vijf jaar geleden nauwelijks zijn hypotheek betalen.

Daar kwam vorig jaar verandering in, toen hij met het maken van NFT’s de jackpot won. NFT’s zijn zogenoemde non-fungible tokens, ofwel unieke digitale eigendomscertificaten die op een digitaal logboek (blockchain) van een cryptoplatform worden vastgelegd. Ze zijn onder meer populair in de kunstwereld.

Het bekende werk ‘Bitcoin Angel’ van Jones werd verkocht voor het crypto-equivalent van meer dan 3 miljoen dollar, aldus The Guardian. “Vroeger leende ik geld van vrienden om rekening te kunnen betalen, en toen verdiende ik opeens 4 miljoen dollar in één dag”, vertelt hij aan de Britse krant.

Voordat Jones doorbrak in de cryptowereld had hij een heel ander leven. De inmiddels digitale kunstenaar groeide op in een gemeenschap van houtkappers in het westen van Canada. Eenmaal verhuisd naar het Schotse Edinburgh was hij werkzaam als ober in het plaatselijke Hard Rock Cafe. Na een scheiding met zijn vriendin rond zijn dertigste belandde Jones op de kunstacademie.

In 2012 begon hij in zijn kunstwerken QR-codes op te nemen. Hiermee konden geïnteresseerden zijn digitale galerij bekijken. Hoewel het idee in de ogen van veel toeschouwers onzinnig was, begon hij online een aanhang te ontwikkelen, aldus The Guardian.

Zeven jaar later begon hij zijn schilderijen om te zetten in korte video’s om ze te verkopen als NFT’s.

Lees ook: Wat je moet weten over NFT’s: digitale verzameltokens die voor miljoenen verkocht worden

Inmiddels is de 51-jarige Jones de meest succesvolle NFT-kunstenaar in het Verenigd Koninkrijk, zo meldt de Britse krant.

Jones staat bekend om zijn cryptoversies van beroemde kunstwerken. Voor zijn ‘Bitcoin Bull’ liet hij zich inspireren door Picasso’s stier, waaraan hij bitcoin en Twitter logo’s toevoegde. Dit kunstwerk werd door cryptoverzamelaar Pablo Rodriguez-Frail gekocht voor 55.555,55 dollar. Hij probeert het nu weer door te verkopen voor ruim 55 miljoen dollar.

De 'Bitcoin Bull' van Trevor Jones. Foto: trevorjonesart.com
De 'Bitcoin Bull' van Trevor Jones. Foto: trevorjonesart.com

In het verleden heeft Jones gewezen op de groeimogelijkheden van de NFT-markt. Hierbij zei hij tevens dat deze nieuwkomer de traditionele kunstmarkt zou kunnen verdringen.

Alleen al in het derde kwartaal van 2021 steeg de waarde van de wereldwijde NFT-markt tot bijna 11 miljard dollar. Daarmee ging er ruim acht keer zoveel geld in de markt om als een kwartaal eerder.

"De digitale kunstmarkt loopt nog maar net warm en zou in de niet al te verre toekomst heel gemakkelijk de fysieke kunstmarkt van 67 miljard dollar kunnen inhalen", vertelde Jones eerder aan Insider.

LEES OOK: De Duitse kunstschilder en vervalser Wolfgang Beltracchi verkoopt kopieën van het duurste schilderij ter wereld als een serie NFT’s