• De koper van het NFT-kunstwerk van de artiest Beeple stelt dat investeren in virtuele cryptokunst een “enorm risico” is.
  • Zelf telde hij 69 miljoen dollar neer voor het kunstwerk van Beeple, maar Vignesh Sundaresan zegt nu dat hij denkt dat de hype rond NFT’s zal wegebben.
  • Niet alleen Sundaresan waarschuwt voor de risico’s, meer experts zien een NFT-zeepbel.

Beleggen in zogeheten non-fungible tokens (NFT’s) is een “enorm risico”, zo stelt de ondernemer die zelf 69 miljoen dollar uitgaf aan een NFT-kunstwerk.

Zijn commentaar past in een groeiende rij van kritische geluiden over de markt voor digitale kunstwerken.

Vignesh Sundaresan, een crypto-investeerder die medeoprichter was van bitcoinbedrijf BitAccess, vertelde Bloomberg dinsdag dat beleggen in NFT’s “nog gekker is dan beleggen in crypto”.

Sundaresan kocht zelf het NFT-kunstwerk ‘Everydays: The First 5,000 Days’ van Beeple voor 69 miljoen dollar. Los van deze aankoop waarschuwt Sundaresan nu zelf voor een hype.

"Ik denk niet dat de hype in NFT's onbeperkt voortduurt", zei Sundaresan tegenover Bloomberg. "De markt zal verdeeld raken. Er zullen heel weinig items met een hoge waarde zijn en een oneindig aantal items met een zeer lage waarde."

De NFT-markt staat nu al onder druk

NFT's zijn een bijzondere digitale activa, met elk een eigen waarde waarbij ze niet een-op-een onderling geruild kunnen worden. Ze kunnen ook niet worden opgesplitst of worden gedupliceerd en fungeren vaak als een soort verzamelobject.

De tokens zijn het laatste nieuwtje in de cryptowereld, waar nu ook kunstenaar Damien Hirst en muzikanten als Lionel Richie en Snoop Dogg aan meedoen.

Maar er zijn tekenen dat de aanvankelijke golf van interesse voor NFT's aan het afnemen is. Uit gegevens van cryptosite The Block blijkt dat het wekelijkse handelsvolume in NFT's eind februari nog 196 miljoen dollar bedroeg, maar dat dit eind maart was dat gedaald tot 34 miljoen dollar.

Oprichter Bobby Lee van cryptobeurs BTCC vertelde tegenover Insider dat hij denkt dat er een zeepbel aan het ontstaan is in sommige delen van de markt.

Volgens Lee is de markt op zich houdbaar, maar moeten beleggers voorzichtig zijn om in specifieke soorten NFT's te stappen. "Waarschijnlijk kan dit overhyped raken en kun je geld verliezen."

Antoni Trenchev, mede-oprichter van cryptofinancierder Nexo, zei woensdag bij Bloomberg TV ook dat hij bezorgd is over een NFT-zeepbel. "Als er iets is dat lijkt op een zeepbel binnen de cryptowereld, zou ik zeggen dat het de non-fungible tokens zijn", zei hij. "Je moet voorzichtig zijn als je zo laat in de opwaartse cyclus nog in NFT's stapt."

[activecampaign form=28]

Lees meer over NFT's: