Over de non-fungible token (NFT) en de opkomst hiervan wordt veel gesproken. Als alternatief voor traditionele kunstwerken, maken makers digitale kunst en “ondertekenen” ze deze met behulp van de Ethereum-blockchain. Hierdoor is elke kunstwerk met een token uniek is. Deze digitale kunstwerken zijn zo populair dat zelfs de National Basketball Association (NBA) en Major League Baseball (MLB) zich erin hebben gemengd.

Maar wat betekent “fungible” eigenlijk?

Wat betekent fungible?

Fungible – in het Nederlands verwisselbaar – verwijst naar items of goederen die kunnen worden ingewisseld tegen andere activa of goederen van hetzelfde type. Valuta is bijvoorbeeld een verwisselbare activa omdat het kan worden ingewisseld voor andere valuta, goederen of diensten.

“Iets dat fungible is, betekent dat het identiek is aan een ander item en kan worden geruild voor dat item zonder dat een van beide deelnemers aan de ruil enige waarde verliest”, zegt Ian Kane, mede-oprichter van blockchain-gebaseerd FinTech-platform Unbanked. “Als ik jou een dollar geef en jij geeft mij een andere dollar, hebben we allebei nog steeds 1 dollar aan koopkracht.”

Aan de andere kant, iets dat non-fungible - of niet vervangbaar of verwisselbaar - is, kan niet per se gemakkelijk worden ingewisseld voor iets van gelijke waarde. Kunst en verzamelobjecten worden vaak als non-fungible beschouwd vanwege hun unieke eigenschappen. Omdat er maar één origineel bestaat, heeft het een onderscheidende eigenschap die niet gemakkelijk kan worden getaxeerd of geruild voor iets dat er op lijkt.

Opmerking: Denk aan een non-fungible voorwerp als een tweedehands auto. Hoewel er elk jaar duizenden identieke modellen worden gemaakt, is de prijs van jouw tweedehands auto gebaseerd op de kilometerstand, slijtage en eventuele accessoires die hij heeft.

Begrip van verwisselbaarheid

Om als fungible (of verwisselbaar) beschouwd te worden, moet een goed een overeengekomen waarde hebben en verwisselbaar zijn met andere voorwerpen van vergelijkbare waarde. Bitcoin wordt als fungible beschouwd omdat het een meetbare waarde heeft in verschillende valuta. Ook kan het gekocht en verkocht worden voor dezelfde waarde. Bovendien kunnen verwisselbare goederen worden opgesplitst en verkocht in fracties. Daardoor kunnen ze gemakkelijker worden ingewisseld voor andere soortgelijke artikelen.

"Als je 100 exemplaren van dezelfde foto afdrukt, worden ze verwisselbaar; als we die zouden verhandelen, zouden we er hetzelfde voor terugkrijgen (zoals een dollarbiljet)," zegt Gutter Dan, de medeoprichter van de NFT-serie Gutter Cat Gang. "Op dezelfde manier zijn die 100 foto's niet uniek en kunnen ze gedupliceerd of vernietigd worden. Met NFT's is het omgekeerde waar: ze kunnen niet gedupliceerd of vernietigd worden vanwege de onderliggende blockchain-technologie, en omdat elke NFT uniek is."

Fungible vs. non-fungible

Het belangrijkste verschil tussen fungible en non-fungible activa is de manier waarop ze worden uitgewisseld en verhandeld. Terwijl fungible activa worden verkocht in verschillende vormen en uitwisselingen, vereist de verkoop van een non-fungible activum iets meer tijd en zorg.

Bijvoorbeeld: laten we zeggen dat je een diamanten ring probeert te verkopen. Als het een verwisselbaar goed zou zijn, zou je de diamant en het metaal afzonderlijk kunnen verkopen - of beide samen - tegen een overeengekomen prijs die bij verschillende kopers hetzelfde zou zijn.

De uiteindelijke waarde van de diamanten ring is echter gebaseerd op verschillende criteria, waaronder de helderheid van de diamant, hoe de diamant is geslepen en van welk soort metaal de ring is gemaakt. Daarom kan de prijs die je zou krijgen van een pandjeshuis anders zijn dan die van een juwelierszaak. Omdat elke diamanten ring uniek is, is het een niet-verwisselbaar en dus een non-fungible item.

Voorbeelden van verwisselbare of fungible activa

We wisselen dagelijks verwisselbare activa uit zonder erbij na te denken. Wanneer je boodschappen doet, benzine haalt of een kop koffie koopt, ruil je geld voor goederen en diensten - oftewel verwisselbare goederen.

Enkele voorbeelden van verwisselbare of fungible activa zijn:

 • Valuta: over de hele wereld en in de digitale ruimte worden valuta's tegen elkaar geruild tegen een afgesproken marktkoers. Amerikaanse dollars kunnen worden ingewisseld voor euro's, Japanse yen, of Bitcoin in hele en fractionele getallen.
 • Aandelen en beleggingsfondsen: bij beleggingen in aandelen en beleggingsfondsen geven beleggers geld uit om een financieel instrument te krijgen met dezelfde waarde op het moment van aankoop. Als één aandeel van een aandeel 5,70 dollar kost, weet de koper hoeveel hij moet uitgeven om meerdere aandelen te krijgen, wetende dat het in de toekomst kan worden ingewisseld voor contanten.
 • Edelmetalen: goud en zilver worden dagelijks verhandeld tegen een marktkoers, zodat eigenaars weten hoeveel waarde ze bezitten wanneer het tijd is om te kopen. Wanneer het tijd is om te verkopen, kan iemand die een edelmetaal bezit het gemakkelijk inwisselen voor contanten op basis van de marktkoers, dat maakt het fungible of verwisselbaar.

Voorbeelden van niet-fungibele activa

Zoals gezegd zijn fungible goederen onderling verwisselbaar, maar zijn non-fungible activa uniek. Daarom moeten zij aan de hand van meerdere criteria worden beoordeeld. Enkele van de factoren waarmee kopers en verkopers rekening houden, zijn de herkomst (of wie het voorwerp eerder in bezit had), hoe uniek het is in vergelijking met andere, en hoe de markt voor non-fungible goederen in de loop der tijd is veranderd. Bovendien kunnen non-fungible goederen niet opgedeeld en in stukken verkocht worden. De waarde ervan wordt bepaald door het geheel van het voorwerp. Enkele voorbeelden van non-fungible activa:

 • Onroerend goed: de verkoop van onroerend goed vereist dat een woning wordt getaxeerd aan de hand van verschillende factoren, zoals voor hoeveel vergelijkbare woningen verkochten, de vraag naar eigenschappen in het gebied en hoe uniek de woning is. Omdat de waarde gebaseerd is op deze taxatiepunten - zoals vierkante meters, architectuur en interieurkenmerken - wordt onroerend goed als niet-verwisselbaar en dus non-fungible beschouwd.
 • Trading cards: hoewel ruilkaarten in gelijk geprijsde pakjes worden geleverd, kan de eigenlijke inhoud verschillende waarden hebben op basis van hun staat, zeldzaamheid en samenstelling. Factoren zoals waardebepaling en handtekeningen kunnen de waarde opdrijven. Daarom maken de unieke condities van trading cards deze non-fungible.
 • Non-fungible tokens: niet-verwisselbare activa zijn niet beperkt tot digitale tokens. Elk uniek item dat niet direct kan worden verhandeld voor iets van dezelfde waarde kan worden beschouwd als non-fungible. Dit kan variëren van familiestukken tot digitale verzamelobjecten of kunstcollecties. Non-fungible tokens hebben waarde gebaseerd op de zeldzaamheid van het item en de gemeenschap die het drijft. Geen twee NFT's zijn precies gelijk.

Fungible vs liquide

Hoewel sommige activa verwisselbaar zijn, zijn ze misschien niet liquide, wat iets anders is. Verwisselbaarheid verwijst naar de vraag of een bezitting kan worden ingewisseld voor een soortgelijk item van dezelfde waarde, terwijl liquiditeit verwijst naar hoe gemakkelijk een activum of effect kan worden gekocht of verkocht op de secundaire markt.

"Een liquide bezitting is iets dat gemakkelijk te verkopen is, terwijl een fungible bezit inwisselbaar is, maar niet noodzakelijk gemakkelijk te verkopen," zegt Shaun Heng, vicepresident van groei-operaties en stafchef bij cryptotrackingsite CoinMarketCap. "Een voorbeeld van een verwisselbaar maar niet-liquide activa zouden aandelen van dezelfde klasse zijn in een bedrijf dat niet op een openbare beurs staat. Eén gewoon aandeel of één preferent aandeel is verwisselbaar voor een aandeel in dezelfde klasse. Het kan echter moeilijk zijn om een koper te vinden voor aandelen in een particulier bedrijf.

Hoewel alle liquide activa fungible zijn, zijn niet alle fungible activa liquide. Als je een fungible activum niet in korte vorm voor waarde kunt verkopen, is het niet liquide.

Fungible:

 • Heeft een intrinsieke waarde die kan worden verhandeld (zoals beleggingsfondsen)
 • Is inwisselbaar voor soortgelijke items op de open markt
 • Kan een langetermijnbezit zijn dat in de loop van de tijd waarde opbouwt

Liquide:

 • Kan gemakkelijk worden verhandeld zonder waarde te verliezen (zoals valuta)
 • Eenvoudige transacties: betaal een prijs om in ruil iets te ontvangen
 • Waarde beschikbaar op korte termijn

De financiële conclusie

Simpel gezegd, fungible, of verwisselbare activa zijn inwisselbaar omdat hun waarde hen definieert. Denk aan valuta, beleggingsfondsen en zelfs benzine. Door te weten hoe fungible activa werken - en hoe ze kunnen spelen in jouw uiteindelijke portefeuillestrategie - kan elke belegger slimme beslissingen nemen over hoe en waar te beleggen in een combinatie van beide.

Hoewel er veel opwinding over digitale kunstwerken en non-fungible tokens is, raden experts beleggers aan de tijd te nemen om zorgvuldig te evalueren of NFT's geschikt zijn voor hun strategie. Voordat je in welke activa dan ook stapt, is het belangrijk om de zeldzaamheid van items te onderzoeken, de trends en het potentiële risico en de beloningen te begrijpen.

"Wat je ook besluit te doen, wees er zeker van dat je het risico kunt nemen", zegt Les Borsai, medeoprichter en chief strategy officer van geregistreerde beleggingsadviseur Wave Financial. "Geef niet uit wat je je niet kunt veroorloven te verliezen. Zorg ervoor dat je hebt onderzocht wat je koopt. Alleen al omdat grote rendementen snel kunnen komen, is het belangrijk om te begrijpen waar je in investeert voordat je het doet."

LEES OOK: Hoe een 14-jarig meisje met haar 25-jarige broer 8.000 NFT’s verkocht voor ruim $1 miljoen – en waarom ze cryptoplatform Solana gebruikten