Twee jaar na de start stonden de oprichters van NFT-beurs OpenSea in maart 2020 op het punt het bedrijf op te doeken. 

Sinds de lancering eind 2017 was er geen steek veranderd in de commissie-inkomsten van het platform. Jarenlang werd er maandelijks zo’n 28.000 dollar aan omzet gedraaid, aldus Forbes.

De oprichters – de 31-jarige Devin Finzer en de 29-jarige Alex Atallah – zeiden tegen het Amerikaanse zakenblad dat de markt dood aanvoelde en dat ze van plan waren de onderneming op te doeken als de omzet tegen het einde van het jaar niet was verdubbeld.

In september 2020 hadden ze dat doel bereikt, zo schrijft Forbes. De verdubbeling van de omzet, die afkomstig is van een commissie van 2,5 procent op transacties, was slechts een voorbode van wat nog zou komen. 

Een omzet van 85 miljoen dollar in één maand

Toen OpenSea nog moeite had op gang te komen, verwerkte het platform maandelijks ongeveer 1,1 miljoen dollar aan transacties.

Dat is een fractie van de 3,4 miljard dollar die in augustus dit jaar op het platform werd besteed. Die ene maand leverde de inmiddels grootste NFT-marktplaats een omzet op van 85 miljoen dollar, aldus Forbes. 

Door de gestegen interesse in NFT’s hebben Finzer en Atallah honderden miljoenen dollars mogen bijschrijven op hun bankrekening. Volgens het Amerikaanse zakenblad zal het dan ook niet lang duren voordat ze zich voegen bij het rijtje van cryptomiljardairs. 

‘We waren op het juiste moment op de juiste plaats’

NFT’s zijn aan blockchains gekoppelde digitale activa, zoals kunstwerken. In tegenstelling tot cryptomunten, ontlenen NFT’s hun waarde aan het feit dat ze uniek zijn. 

Lees ookFungible: wat de ‘F’ in NFT betekent en waarom dit belangrijk is

Sommige sceptici zeggen echter dat NFT’s geen inherente waarde hebben, en dat ze de betreffende afbeelding gewoon lokaal kunnen opslaan door er met de rechtermuisknop op te klikken.

Dat neemt niet weg dat de markt voor NFT’s dit jaar is geëxplodeerd. Alleen al in het derde kwartaal werd voor 10,7 miljard dollar aan NFT’s verhandeld. Dat is meer dan acht keer zoveel als een kwartaal eerder, aldus Reuters.

Tegen Forbes zei Finzer dat OpenSea succesvol is geworden door “op het juiste moment op de juiste plaats te zijn”. 

LEES OOK: De kunstenaar achter ‘Bitcoin Angel’ kon 5 jaar geleden nauwelijks rondkomen – toen verdiende hij plots $4 miljoen in één dag met de verkoop van NFT’s