De Europese Centrale Bank pompt maandelijks miljarden euro’s in de economie in de hoop dat dit de groei van de eurozone stimuleert. Maar de ECB kan het niet alleen af. Sterke landen als Duitsland en Nederland moeten hun beleid sterker afstemmen met zwakke eurolanden.

Dat stelt oud-president Jean-Claude Trichet in gesprekken met De Telegraaf en Het Financieele Dagblad.

De Europese Centrale Bank pompt sinds maart maandelijks 60 miljard euro in de economie van de eurozone, in de hoop dat goedkoop geld de bestedingen van consumenten en investeringen van bedrijven aanjaagt.

Maar signalen dat de berg aan nieuwe euro’s prijzen beïnvloedt, zijn nog zwak. De gemiddelde inflatie in de eurozone lag afgelopen maand op minus 0,1 procent, ver onder de ECB-doelstelling van circa 2 procent inflatie.

‘Centraal economisch beleid eurozone nodig’

Voormalig president van de ECB Jean-Claude Trichet ziet het somber in als er op politiek niveau niet meer gebeurt, want alleen met de monetaire impuls van de ECB redt Europa het niet.

"We hebben een sterk, centraal, economisch, financieel en begrotingsbestuur nodig. De ECB zal nooit het gewenste inflatiedoel bereiken als er geen grotere effectiviteit is van het centrale bestuur", aldus Trichet tegen het FD.

Voorlopig ontbreekt dat echter in de eurozone en dat maakt het lastig om twee zaken te bereiken die volgens Trichet nodig zijn: de zwakkere eurolanden moet veel consequenter structurele hervormingen doorvoeren op de arbeidsmarkt en met wetgeving komen die ondernemers minder belemmert.  Tegelijk moeten sterke landen als Nederland en Duitsland ook hun steentje bijdragen.

Hogere lonen wenselijk voor Nederland

Duitsland en Nederland hebben een groot exportoverschot, en dus een prima concurrentiepositie. De binnenlandse inflatie is daarnaast niet erg hoog. Dat schept volgens Trichet ruimte om de binnenlandse vraag verder te stimuleren via loonsverhogingen.  "Hier ligt een taak voor de sociale partners. Zij zullen waarschijnlijk veel toeschietelijker moeten zijn met loonstijgingen", aldus de voormalige centrale bankier tegenover De Telegraaf.

Overigens is er al een opwaartse trend te zien bij de loonontwikkeling in Nederland. In het derde kwartaal van dit jaar stegen de CAO-lonen met gemiddeld met 1,5 procent, tegen een toename van 1,3 procent in het tweede kwartaal van dit jaar.

Vakbond FNV is nog veel ambitieuzer voor 2016 en zet in op gemiddeld drie procent loonstijging. Al is het uiteraard de vraag wat daarvan aan de onderhandelingstafel overblijft.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl