Kleine ondernemers zien bij conflicten vaak af van een gang naar de rechter omdat ze de kosten te hoog vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschapelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Onder mkb’ers is het risico op een potentieel juridisch conflict groot, blijkt uit het onderzoek. In één jaar tijd had ongeveer een derde van 1.700 onderzochte ondernemers een of zelfs meerdere conflicten.

Vaak zijn die conflicten niet zo ernstig, maar bedrijven vinden professionele hulp wel nodig. Zes op de tien ondernemers schakelt een juridische hulpverlener in, zoals een accountant of advocaat, en één op de tien krijgt zelfs te maken met een juridische procedure bij de rechter.

Kosten juridische bijstand hoog voor MKB

Hoewel de mkb’ers over het algemeen tevreden zijn over de juridische hulpverlening, zijn ze dat niet met de kosten. Dat bevestigt ook branchevereniging MKB-Nederland tegenover het Financieele Dagblad. “De toegang tot het recht is voor kleine bedrijven moeilijk, kostbaar en tijdrovend”, zegt de organisatie. “We horen niet voor niets van ondernemers dat ze de gang naar de rechter om die reden niet eens maken. En dat is een slechte zaak, want toegang tot de rechter is een fundamenteel recht, dat niet mag worden belemmerd door te hoge kosten.”

Marieke Manders van het Amstelveense advocatenkantoor Mercator Legal zegt tegen de krant dat ze het mkb-ondernemers regelmatig afraadt om de gang naar de rechter te maken omdat de kosten zo hoog zijn. “Bij een eenvoudige zaak bij de kantonrechter ben je, alleen al aan advocaatkosten, 2.500 tot 3.500 euro kwijt. Bij vorderingen onder de 5.000 euro raad ik ondernemers aan om heel goed na te denken of ze willen procederen.”

Ook MKB-Nederland geeft aan dat het, door de hoge kosten in het recht, voor zaken van 500 tot 2.500 euro meestal niet loont om achter de vorderingen aan te gaan.

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming werkt al aan een vereenvoudiging van de incassoprocedure bij de rechter. Afgelopen zomer kondigde hij ook al een andere maatregel aan om de gang naar de rechter toegankelijker te maken.

De griffierechten voor kleine vorderingen tussen de 500 en 5.000 euro gaan omlaag. In de huidige situatie moeten mkb'ers 486 euro aan griffierechten betalen als ze bijvoorbeeld betaling van een onbetaalde factuur van 507 euro eisen, maar dat bedrag gaat omlaag naar 306 euro.

Lees meer over het mkb: