Nederlandse bedrijven uit het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) hebben een topjaar achter de rug, met stevige winstgroei en sterkere financiële buffers. Vraag is wel hoe 2019 uitpakt.

Accountantsorganisatie SRA schetst in het maandag verschenen jaaroverzicht voor 2018 een rooskleurig beeld voor de gemiddelde ontwikkeling van de bedrijfscijfers in het MKB.

De omzet steeg afgelopen jaar in doorsnee met 10 procent, de winst vóór belasting met ruim 16 procent en het eigen vermogen dikte eveneens met 16 procent aan.

Per saldo zag de gemiddelde winst- en verliesrekening er bij MKB-bedrijven afgelopen jaar zo uit.

Kijk je naar individuele sectoren dan groeide de winst in de bouw het sterkt in 2018, met een plus van 30 procent. Ook in de industrie (plus 23,3 procent), de logistiek (plus 20,7 procent) en de zakelijke dienstverlening (plus 17, 7 procent) stegen de winsten hard.

Tragere groei in 2019

Wel is de vraag of 2019 net zo’n mooi jaar wordt als 2018. Volgens het Centraal Planbureau groeit de Nederlandse economie dit jaar en volgend jaar met 1,5 procent en dat is één procentpunt minder vergeleken met afgelopen jaar.

Dat het allemaal iets minder gaat bleek maandag ook uit de maandelijkse peiling van bureau NEVI onder inkoopmanagers in de industrie. In april kwam de NEVI-index uit op 52,2 punten. Bij deze index duidt een cijfer boven de 50 op groei, terwijl onder de 50 sprake is van krimp. Er is dus nog wel sprake van groei, maar het gaat niet heel hard.

Lees ook op Business Insider

Opvallend is dat producenten in de industrie niet heel optimistisch zijn over de toekomstige groei. Slechts 36 procent van de ondervraagde inkoopmanagers gaat uit van stijgende productie in het komende jaar.

LEES OOK: Dit zijn 20 banen waar MKB-bedrijven om staan te springen: van kraamverzorgende tot tegelzetter