Vinden ze mij aardig om wie ik ben, of alleen om mijn geld? Verdien ik dit wel? De rijken hebben het niet gemakkelijk en gaan steeds vaker in therapie om te leren om te gaan met hun rijkdom.

Op zijn 21ste verjaardag kreeg een jonge Amerikaanse student schokkend nieuws te horen van zijn vader. Ze waren rijk, heel rijk zelfs, want hun familie had aan de basis gestaan van een multinational. Het kwam voor hem als een volslagen verrassing, want hij reed in een oude Toyota en had altijd vakantiebaantjes gehad.

Je zou denken dat de student een gat in de lucht zou springen bij dit nieuws, maar de jongen was alleen maar bang. Wat zouden zijn vrienden wel niet denken? Hij kocht wel een dure auto, maar durfde er uit schaamte niet in te rijden. De student ging uiteindelijk in therapie. Het is het verhaal van een van de patiënten van therapeut Clay Cockrell in een artikel op Bloomberg.com.

Schuldgevoel

Rijk zijn is niet gemakkelijk, zeker niet voor de megarijken, schrijft Bloomberg. Met name telgen van rijke families worstelen met zaken als gebrek aan motivatie en schuldgevoel. Ze krijgen het geld in hun schoot geworpen en dat knaagt behoorlijk aan hun eigenwaarde.

Sommigen zoeken hun uitweg in drugs of drank – rijke Amerikanen gebruiken meer cannabis en alcohol dan mensen uit de middenklasse – maar in toenemende mate gaan ze ook in therapie. En daar betalen ze — je verwacht ook niet anders — grif voor. Een uurtje met een therapeut gespecialiseerd in de problemen rond rijkdom kost tussen de 400 en 500 dollar.

Praten over geld moeilijker dan over seks

Dat is gemakkelijk verdienen? Het blijkt als therapeut nog best een lastige klus. "Mensen vertellen alles over hun seksleven, maar praten over geld vinden ze heel oncomfortabel", aldus de in rijken gespecialiseerde therapeut Jamie Traeger-Muney.

De Amerikaanse bank  en vermogensbeheerder Wells Fargo schakelt niet alleen psychologen in, maar heeft zelfs vijf gepromoveerde historici in dienst wiens taak het is de telgen te laten zien hoe hun familiefortuin tot stand is gekomen. De boodschap: de familie heeft er keihard voor gewerkt in het verleden, het is zeker niet onverdiend.

De laatste jaren is er een nieuwe groep klanten bijgekomen: de tech-miljonairs en -miljardairs. Deze groep heeft zelf dan wel zijn eigen fortuin bij elkaar verzameld, toch hebben ze er moeite mee. Het past niet zo in hun levensstijl om het breed te laten hangen. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is een typisch voorbeeld. Zijn eerste koophuis was voor iemand met miljarden op de bank behoorlijk bescheiden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl