Kan Duitsland haar ambitieuze milieubeloftes waarmaken, zonder de belastingbetaler op hoge kosten te jagen? Het lijkt erop dat Duitse energiebedrijven de kosten van het vervroegd sluiten van kerncentrales niet alleen kunnen ophoesten.

Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal, op basis van een onderzoeksrapport dat is geschreven in opdracht van het Duitse ministerie van Economische Zaken.

De Duitse Energiewende behelst niet alleen miljardeninvesteringen in hernieuwbare energiebronnen – zon en wind – en de bijbehorende stroominfrastructuur. Ook de resterende kerncentrales moeten versneld dicht.

In 2022, sneller dan welk westers land dan ook, wil Duitsland helemaal af zijn van kernenergie. Dat is althans de ambitie van de Duitse regering, onder leiding van Angela Merkel.

Kernenergie in Duitsland

Momenteel komt nog zo’n 16 procent van alle opgewekte energie in Duitsland van kerncentrales. Een behoorlijke afname ten opzichte van 1997, toen het aandeel van kernenergie nog zo’n 31 procent was.

Ter vergelijking: Frankrijk haalt ongeveer 75 procent van zijn stroom uit kernenergie, de Verenigde Staten ongeveer 20 procent.

Om de groene lijn voort te kunnen zetten, is veel geld nodig. De versnelde sluiting van kerncentrales is daarbij een onzekere factor. Als de centrales die nu nog draaien in 2022 allemaal dicht moeten zijn, betekent dit dat de sluiting met gemiddeld 14 jaar naar voren wordt gehaald.

Duitse energiebedrijven hebben hiervoor al zo'n 37 miljard euro aan voorzieningen getroffen. Maar de vraag is of dat voldoende is. Energiedeskundige Gerald Kirchner, auteur van het onderzoeksrapport voor de Duitse regering, denkt dat de kosten boven de 50 miljard euro kunnen uitkomen. Die  kosten zijn zo hoog omdat de huidige centrales helemaal moeten worden schoongemaakt en al het radioactieve afval decennialang veilig moet worden opgeborgen.

Grote vraag: kunnen de energiebedrijven die potentiële extra last opvangen?

Kernenergie weg: wie betaalt?

Belangrijk onderdeel van de Energiewende is het uitgangspunt om energiebedrijven zelf voor de kosten van de sluiting van de kernreactoren te laten opdraaien.

Uit het vrijdag gepresenteerde onderzoek blijkt echter dat het voor deze bedrijven erg lastig zal zijn. De sector heeft het sinds de crisis financieel niet makkelijk en het is maar de vraag of zij daadwerkelijk al die kosten kan  dragen. In het rapport staat dat in het allerslechtste scenario "een aanzienlijk deel van de kosten terecht zal komen bij het publiek."

Een bestuurder EnBW Energie Baden-Württemberg, onderdeel van het Zweedse Vattenval,  stelt tegenover de WSJ:  "Er zijn nog steeds geen goede antwoorden op fundamentele vragen ten aanzien van de opslag, het ontmantelen van reactoren en het transporteren van radioactief afval."

Lees ook

Rekenfoutje fnuikt Duits tolplan

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl