Bestuurder Jaap van Everdingen van KPMG Nederland legt zijn functie neer vanwege de grote boete die KPMG heeft gekregen voor zijn rol bij het betalen van steekpenningen door bouwbedrijf Ballast Nedam.

Dat meldde het accountantskantoor maandag in een toelichting op de boete.

KPMG moet 7 miljoen euro betalen aan het Openbaar Ministerie voor het verhullen van betalingen aan buitenlandse agenten door Ballast Nedam.

Medewerkers van het bouwbedrijf betaalden eind jaren 90 en aan het begin van deze eeuw honderden miljoen euro’s aan steekpenningen, waarmee bouwprojecten in het Midden-Oosten werden binnengehaald.

Schikking Ballast Nedam

Het bouwbedrijf trof in deze zaak zelf eind vorig jaar een schikking met het OM. De dochtervennootschappen van Ballast Nedam waar de malversaties plaatsvonden, betaalden 5 miljoen euro. Ook moest het concern een vordering op de Belastingdienst van 12,5 miljoen euro onherroepelijk opgeven.

Bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen van KPMG Nederland sprak maandag van een “uiterst ongelukkige” zaak. “We zijn geschokt door de feiten zoals deze in de afgelopen maanden uit deze zaak naar voren zijn gekomen en vinden dit volstrekt onacceptabel.” KPMG heeft naar eigen zeggen maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Streep onder het verleden

Van Everdingen trad dit jaar voor de tweede keer toe tot het bestuur van KPMG Nederland. Zijn eerste periode in het bestuur viel deels samen met de periode waarop de uitgedeelde boete betrekking heeft.

Volgens bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen had Van Everdingen daardoor het idee dat zijn bestuursfunctie KPMG niet zou helpen "een streep onder het verleden te zetten''.

Van Everdingen blijft als partner wel werkzaam voor KPMG. Hij legt zijn bestuursfunctie per 1 januari neer.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl