De nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink wil in eerste instantie gesprekken voeren met de leiders van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Hij zet in op de vorming van een meerderheidskabinet, maar een regering zonder een meerderheid in de Tweede Kamer is niet uitgesloten, zei hij woensdag.

Tjeenk Willink wil, na het werk dat Edith Schippers sinds de verkiezingen verrichtte als informateur, niet helemaal opnieuw beginnen. Maar hij benadrukte wel met alle fractievoorzitters te willen praten.

In sommige gevallen zal dat alleen telefonisch gebeuren. Tjeenk Wellink ontvangt woensdag VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma. Voor beiden is twee uur ingepland. De een-op-een-gesprekken die Schippers voerde duurden doorgaans minder lang.

Hij wil de leiders van de vijf partijen die hij noemde eerst een-op-een spreken, en later mogelijk in verschillende combinaties.

Nieuwe ronde in de formatie

Hoe die combinaties eruit zullen zien, kon de informateur nu nog niet zeggen. Hij beschouwt dit als een tussenfase en denkt niet dat hij de rol van informateur zal vervullen als er eenmaal echt wordt onderhandeld.

De fractievoorzitters zullen niet alleen worden gevraagd naar hun plannen voor de komende vier jaar, maar ook uitdrukkelijk naar een visie voor de langere termijn. Hierbij stipte Tjeenk Willink meerdere concrete thema's aan, waaronder klimaat en migratie. ,,De uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs zal ingrijpende gevolgen hebben voor het hele stelsel van productie, distributie en consumptie. Het niet of niet tijdig uitvoeren zal leiden tot natuurcatastrofes.''

Deze kwesties, die niet alleen de komende vier jaar zullen spelen, ,,los je niet op met gedetailleerde afspraken in een regeerakkoord'', vervolgde de informateur. ,,Wel zijn afspraken mogelijk over hoe het debat daarover kan worden gevoerd en kunnen uitgangspunten worden geformuleerd.''

,,Ik zal in gesprekken vragen verder te kijken dan de komende vier jaar. Het gaat om perspectief dat waarde houdt ook als er na volgende verkiezingen een democratische aflossing van de wacht zou plaatsvinden.''