Gemengde reacties woensdag op het plan van minister Henk Kamp van Economische Zaken om meer gas te winnen uit de bodem onder de Noordzee. Regeringspartij PvdA is er tegen en ook elders in de Kamer leven twijfels.

Ook milieuorganisaties zijn tegen. Kamp krijgt wel steun van zijn eigen VVD en van sommige oppositiepartijen. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW is voor. Kamp wil samen met gasbedrijven bekijken hoe Noordzeegas het best kan worden benut. Noordzeegas kan onder meer nodig zijn om minder afhankelijk te worden van Russisch gas.

Bovendien is er volgens Kamp een overgangsperiode nodig naar duurzame energie. ,,Over acht jaar moeten windmolenparken op de Noordzee energie kunnen leveren aan ruim 5 miljoen huishoudens, maar tot die tijd blijft het belangrijk om gas te winnen”, aldus Kamp.

PvdA tegen subsidies

Maar of Kamp door kan met zijn plannen is nog niet zeker. De PvdA is tegen subsidies voor winning van aardgas uit de Noordzee. PvdA-Kamerlid Jan Vos verwijst naar een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Vos: ,,Het bevreemdt me dat de minister subsidie wil verlenen aan bedrijven die ouderwetse en dure fossiele brandstoffen winnen. Het IMF zei pas nog dat dat onverstandig is. De PvdA is daar ook tegen. Ook nu er minder gas uit de bodem in Groningen wordt gehaald, is er voldoende om iedereen van gas te voorzien.”

Ook GroenLinks is fel tegen. D66 is voorzichtig positief, het CDA ,,begrijpt de keuze van de minister”, maar wil van Kamp weten wat dit betekent voor zijn ambities met duurzame energie. De SP kan Kamp steunen als het Groningen sneller ontlast. Maar als het duurder is dan gas van Rusland kopen, dan is het ,,onzinnig”.

PVV helemaal voor

De PVV steunt Kamp volop, net als diens eigen VVD. Kamerlid André Bosman zegt dat het gas ergens vandaan moet komen, nu de gaskraan in Groningen verder wordt dichtgedraaid. ,,Winning op zee is een serieuze optie."

Er zit mogelijk nog 165 miljard kuub winbaar gas in onontdekte velden in de Noordzee. In bekende velden zit mogelijk nog 118 miljard. Volgens berekeningen is Nederland nog tot 2050 afhankelijk van fossiele brandstoffen. Eind 2010 heeft de regering al maatregelen genomen om gaswinning op de Noordzee te bevorderen. Bedrijven kunnen in aanmerking komen voor een investeringsaftrek van 25 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl