Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
5:39

Matthijs van Nieuwkerk legt voorlopig zijn werk neer en stopt per direct bij BNNVARA. De 62-jarige televisiemaker “verbreekt de banden” met de omroep, laat hij maandag weten aan persbureau ANP. “Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk.”

Na een uiterst kritisch artikel in de Volkskrant afgelopen weekend over woede-uitbarstingen en een angstcultuur die jarenlang heerste bij De Wereld Draait Door, zei BNNVARA te twijfelen aan de spijtbetuiging van Van Nieuwkerk.

In een eerste verklaring aan de Volkskrant was er volgens de omroepleiding helemaal geen sprake van spijt, dat kwam pas mondjesmaat in een tweede verklaring. “Wij moeten vraagtekens zetten bij de oprechtheid van dit tweede statement aangezien deze tot stand is gekomen nadat wij Matthijs van Nieuwkerk hebben laten weten dat we teleurgesteld waren over het eerste statement”.

Van Nieuwkerk zegt tegen ANP erg in de war te zijn van alle ontwikkelingen van de laatste dagen en niet meer voor BNNVARA te kunnen werken. “Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een – letterlijk – blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat De Wereld Draait Door, toch mijn levenswerk, wankelt”.

Business Insider zet 7 opvallende feiten over de van zijn voetstuk gevallen DWDD-presentator op een rij.


Van Nieuwkerk vond zijn exorbitante salaris bij DWWD ‘volkomen terecht’

Matthijs van Nieuwkerk tijdens een hommage in Beeld en Geluid aan hem. Foto: ANP KIPPA/Sander Koning
Matthijs van Nieuwkerk tijdens een hommage in Beeld en Geluid aan hem. Foto: ANP KIPPA/Sander Koning

Matthijs van Nieuwkerk was jarenlang de best verdienende presentator bij de publieke omroep. Hij verdiende volgens Quote bijna 5 ton per jaar als presentator van DWDD en spin-offs van het populaire programma. Maar vanaf 2020 mocht zijn salaris niet meer boven de Balkenendenorm van 194.000 euro per jaar uitkomen.

Van Nieuwkerk vond het hoge salaris dat hij jarenlang ontving volkomen terecht. "Ik verdien meer dan anderen, maar dat is in elke bedrijfstak zo", zei hij in 2019 in het programma Sterren op het Doek. "Als je meer succes hebt, dan verdien je meer dan anderen."


Hij begon zijn journalistieke carrière bij het Parool waar hij al snel chef-kunst en hoofdredacteur werd

Matthijs van Nieuwkerk in zijn hoedanigheid als hoofdredacteur van het Parool samen met cabaretier Freek de Jonge. Foto: ANP/Cor Mulder
Matthijs van Nieuwkerk in zijn hoedanigheid als hoofdredacteur van het Parool samen met cabaretier Freek de Jonge. Foto: ANP/Cor Mulder

Tegenwoordig is Matthijs van Nieuwkerk vooral bekend als tv-presentator, maar hij begon zijn journalistieke carrière bij het Parool. Hij viel op door zijn gedrevenheid en werd al snel gepromoveerd tot chef-kunst. "Dat veroorzaakte consternatie op de redactie; hij was toen nog maar een twintiger", vertelde oud-hoofdredacteur Sytse van der Zee van de Amsterdamse krant tegen HP/De Tijd. "Schoorvoetend erkende de redactie zijn autoriteit, maar had hij een conflict, dan zag je ineens wel een heel andere Matthijs. Hij kan behoorlijk opgefokt zijn."

Vervolgens werd hij op z'n 35ste hoofdredacteur van Het Parool. Hij had een hele duidelijke visie op de koers van de krant, vertelde hij vorig jaar tegen Jonge Jaren. "Het was voor mij appeltje eitje. Easy peasy. Die krant móet Amsterdams worden. Terug naar de roots. Het moet de beste Ajax-krant en de beste misdaadkrant etc. etc. worden."


Hij vernederde volgens de Volkskrant collega's en zorgde voor een angstcultuur bij DWDD

Screenshot van Matthijs van Nieuwkerk in het decor van zijn dagelijkse programma De Wereld Draait Door. Foto: ANP/ NPO.
Screenshot van Matthijs van Nieuwkerk in het decor van zijn dagelijkse programma De Wereld Draait Door. Foto: ANP/ NPO.

Onder de kop 'In de succesvolle tv-machine van DWDD werd menig redacteur vermalen' plaatste De Volkskrant afgelopen vrijdag een uitgebreid artikel over het grensoverschrijdend gedrag van Matthijs van Nieuwkerk op de redactievloer van De Wereld Draait Door.

Zo schreeuwde hij eens een geluidsman die een foutje had gemaakt toe dat hij op z'n knieën zou moeten zitten en 'Sorry, meneer van Nieuwkerk' moest zeggen. Dergelijke woede-uitbarstingen kwamen regelmatig voor en vele tientallen redacteuren werden door de angstcultuur die er heerste ziek, herplaatst bij een ander programma of stapten zelf op.

De NPO stelt naar aanleiding van het artikel een onderzoek in naar het grensoverschrijdende gedrag van Matthijs van Nieuwkerk en eindredacteuren van DWDD.


Hij wilde zich alleen per e-mail laten interviewen

De jarenlang uiterst succesvolle DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk. Foto: ANP KIPPA/Jeroen Jumelet.
De jarenlang uiterst succesvolle DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk. Foto: ANP KIPPA/Jeroen Jumelet.

Hoewel hij zelf iedereen de hemd van het lijf vroeg, wilde hij zich volgens Villamedia door kranten alleen per e-mail laten interviewen. "Ik heb iets te veel meegemaakt dat er niet precies stond, of helemaal niet stond, wat ik gezegd had", zei Van Nieuwkerk daar een aantal jaren geleden over. "Daar moet je dan over steggelen. Dat is allemaal gedoe. Op een gegeven moment dacht ik: dat kan ik missen als kiespijn."

Ook op het uiterste kritische artikel in de Volkskrant over zijn woede-uitbarstingen bij DWDD reageerde hij alleen met een schriftelijke verklaring. "We zitten nu met een aantal ongemakkelijke gedane zaken. Die nemen helaas geen keer, maar stemmen wel tot nadenken", stelt hij daarin onder meer.


Hij heeft naar verluidt flaporen maar durft zich daar niet aan te opereren

Voormalig DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk. Foto: ANP KIPPA/Sander Koning
Voormalig DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk. Foto: ANP KIPPA/Sander Koning

Onder zijn weelderige haardos verbergt Matthijs van Nieuwkerk twee flinke flaporen, schreef Veronica Superguide eerder dit jaar. Volgens de tv-gids laat hij zich er niet aan opereren, omdat hij bang is voor de ingreep.

Tot verbazing van KNO-arts Jaap Veldhuizen van Kazem Aesthetica. "Mensen die bang zijn voor deze betrekkelijk eenvoudige operatie kom ik niet vaak tegen. Maar ja, die komen natuurlijk ook niet op het spreekuur."


Zijn kinderen zijn ook actief in de film- en mediawereld

Matthijs van Nieuwkerk met zijn dochter Jet van Nieuwkerk op het Boekenbal 2016. Foto: ANP/Alexander Schippers
Matthijs van Nieuwkerk met zijn dochter Jet van Nieuwkerk op het Boekenbal 2016. Foto: ANP/Alexander Schippers

Matthijs van Nieuwkerk trouwde in 1986 met Karin van Munster en kreeg twee kinderen met haar: Kees en Jet. Kees van Nieuwkerk is filmregisseur, journalist en schrijver en Jet van Nieuwkerk is presentatrice, gezondheids- en foodjournalist.

Van Nieuwkerk is inmiddels gescheiden van zijn vrouw en heeft een relatie met Martha Riemsma, tot voor kort hoofdredacteur van de Twentse krant Tubantia. "Zoals je het soms ziet in een film, je staat tegenover elkaar en je denkt: oké!", vertelde ze in mei dit jaar tegen Weekend. "En als je dan in gesprek met elkaar gaat en nooit meer uitgepraat en uitgelachen raakt, dan is het wel een soort wonder".


Hij vindt Amsterdam de mooiste plek op aarde

Het centrum van Amsterdam vanuit de lucht. Foto: ANP/Jerry Lampen.
Het centrum van Amsterdam vanuit de lucht. Foto: ANP/Jerry Lampen.

Van Nieuwkerk betuigt in het programma Chansons samen met Rob Kemps zijn grote liefde voor Parijs, maar vindt Amsterdam toch echt de mooiste plek op aarde. "Ik woon middenin de Jordaan, op een van de grachtjes", zo vertelde hij eens tegen Mokum Magazine. "Als ik bij goed weer op mijn fiets spring en over de grachten rijd, zie hoe de bomen in bloei staan en hoe de terrasjes vol zitten, denk ik: een veel mooiere plek op aarde bestaat eigenlijk niet."

LEES OOK: Dreigende burn-out: 1 op 7 werknemers zit in gevarenzone door hoge werkstress