Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:14
  • Matthijs van Nieuwkerk “verbreekt de banden” met omroep BNNVara, zijn werkgever.
  • BNNVara twijfelt of Van Nieuwkerk wel spijt heeft van zijn daden bij De Wereld Draait Door, waar hij jarenlang “extreme woede-uitbarstingen” zou hebben gehad.
  • “Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk”, zegt Van Nieuwkerk.
  • LEES OOK: Dreigende burn-out: 1 op 7 werknemers zit in gevarenzone door hoge werkstress

Matthijs van Nieuwkerk legt voorlopig zijn werk neer en stopt per direct bij BNNVARA. De 62-jarige televisiemaker “verbreekt de banden” met de omroep, laat hij weten aan het ANP. “Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk.”

“Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een – letterlijk – blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat De Wereld Draait Door, toch mijn levenswerk, wankelt”, aldus Van Nieuwkerk.

Matthijs van Nieuwkerk had “woede-uitbarstingen”

De presentator is in opspraak nadat de Volkskrant vrijdagavond een uitgebreid onderzoek publiceerde naar de werkcultuur achter de schermen van De Wereld Draait Door. Het ging volgens tientallen medewerkers in de Volkskrant om “extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen”.

Van Nieuwkerk, lange tijd de meest beeldbepalende en bestbetaalde presentator van de publieke omroep, gebruikt de komende periode “om tot bezinning te komen”. “Daarna hoop ik weer van me te laten horen.” Daarvoor maakte hij verscheidene tv-programma’s rondom de Top 2000. NTR besloot zaterdag de opnames van de Top 2000 Quiz te staken naar aanleiding van het Volkskrant-artikel. Over het vervolg hiervan is nog niks bekend.

BNNVara en Van Nieuwkerk waren in gesprek

BNNVara en Van Nieuwkerk zijn de afgelopen maanden geregeld met elkaar om tafel gegaan, om de excessen rondom de werkcultuur te bespreken. De presentator zou in deze gesprekken zijn spijt over de situatie hebben getoond, meldt de Volkskrant.

Toen Van Nieuwkerk afgelopen vrijdag tegenover de Volkskrant reageerde op het onderzoek, zou hij zich volgens de krant heel anders hebben geuit. Zo zou hij uit hebben gehaald naar collega's en geen spijt hebben geuit.

BNNVara zou daarvan zijn geschrokken, waarop Van Nieuwkerk een nieuwe reactie aan de Volkskrant stuurde, die in het uiteindelijke artikel is gepubliceerd. Hierin toont hij wel spijt, maar de omroep zet vraagtekens bij de oprechtheid van zijn beweringen.

LEES OOK: 2 dingen die je kunt doen als je het gevoel hebt vast te zitten in je baan, volgens de HR-baas van Microsoft