Martin van Rijn zal op 9 juli terugtreden als minister van Medische Zorg.

De PvdA’er was op persoonlijke titel toegetreden tot het kabinet om VVD’er Bruno Bruins te midden van de coronacrisis direct te vervangen.

Opvolger van Van Rijn wordt naar verluidt Tamara van Ark.

Martin van Rijn zal in juli terugtreden als minister voor Medische Zorg. Hij wordt opgevolgd voor een nu nog niet nader genoemde VVD’er.

Van Rijn was als onafhankelijk minister toe getreden tot het kabinet om de plotseling weggevallen Bruno Bruins te vervangen. Bruins stapte op wegens oververmoeidheid. Omdat het kabinet op dat moment direct iemand met ervaring nodig had om Bruins midden in een crisis te vervangen werd gekozen voor Van Rijn.

VVD-prominent Edith Schippers werd ook benaderd om Bruins op te volgen, maar zei naar verluidt nee tegen de ministerspost.

De partij van Van Rijn, de PvdA, zit zelf niet in de regeringscoalitie. Dat maakte het aantreden van de interim-minister bijzonder, en niet helemaal zonder problemen. De Partij van de Arbeid vond het inmiddels ook wel welletjes. “De VVD heeft zat tijd gehad om een ander te vinden”, vindt een partijprominent.

Op 9 juli treedt Van Rijn nu terug. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken volgt Van Rijn op als minister voor Medische Zorg en Sport, laten ingewijden weten na berichtgeving in De Telegraaf.

PvdA vond termijn van Van Rijn wel lang genoeg geworden

"Het is echt verstandig dat iemand anders het gaat doen", zeiden PvdA-kopstukken donderdag nog tegen De Telegraaf. De complete Tweede Kamerfractie van de PvdA zou tegen een nieuwe termijn voor Van Rijn zijn.

Van Rijn hoeft zich na zijn aanstaande aftreden niet te vervelen. Hij is voorzitter van de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep. Deze ziekenhuisgroep bestaat uit het HagaZiekenhuis in Den Haag, het Reinier de Graaf in Delft en het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. Daarnaast is hij voorzitter van de raad van toezicht van de AFM.

Premier Mark Rutte kijkt namens het kabinet uit naar de verdere samenwerking met Martin van Rijn in de komende zes weken, aldus de RVD.

Lees ook: