De agenda van Marco Borsato is voor onbepaalde tijd leeggemaakt, de zanger stopt voorlopig vanwege een burn-out. Concertorganisator MOJO meldt namens Borsato dat de vele jaren van presteren onder hoge druk zijn tol hebben geëist.

Burn-outs komen vaak voor bij mensen met een hoog ambitieniveau. Zonder goed herstel is er een flinke kans op een terugval, waardoor iemand nog langer uit de running is. “Ik heb langere tijd nodig om me weer helemaal op te laden voordat ik er weer vol voor kan gaan”, zegt Borsato over het opschorten van zijn werkzaamheden.

“Wat ik doe is mijn lust en mijn leven maar ik merk nu dat ik er echt doorheen zit, dat de energie weg is en dat ik met een burn-out te maken heb.”

Onder de mensen die geen goede begeleiding krijgen bij hun herstel, is het eerder regel dan uitzondering, zo zei Mascha Mooy van Bye Bye Burnout eerder tegen Business Insider.

“Als je je burn-out niet goed aanpakt, is het risico op een terugval 65 procent”, zo vertelde Mooy zelfs. “Herstel je daarna nog steeds niet goed, dan is de kans op een tweede terugval zelfs 95 procent.”

Hoe voorkom je een terugval na een burn-out?

Ten eerste belangrijk om op zoek te gaan naar goede begeleiding. “Er zijn veel zelfverklaarde burn-outcoaches die ervaringsdeskundige zijn en alleen uit die ervaring coachen.” Volgens Mooy duurt bij die coaches het herstel langer en zijn ze bovendien minder alert op een terugval. “Dan kun je een terugval zien als een sluimering van de eerste burn-out.”

Haar advies is om daarom op zoek te gaan naar professionele en gerichte burn-outbegeleiding. “Alleen een psycholoog is niet genoeg”, zegt ze. “Burn-outbegeleiding is echt een losse expertise. Bij goede burn-outbegeleiding krijg je ook advies over voeding, beweging en levensstijl. En je leert hoe je je leven moet oppakken na een burn-out en hoe je de signalen herkent als je terugvalt.”

Die signalen zijn bijvoorbeeld dat je slechter slaapt of sneller geprikkeld bent. “Dan moet je gas terugnemen.”

Voor wat Marco Borsato geldt nu dat hij naast nieuwe muziek en nieuwe concerten ook The Voice nu even on hold heeft gezet, zo laat een woordvoerster weten.

LEES VERDER: Zo weet jij of je vatbaar bent voor een terugval na een burn-out en hoe je dat kunt voorkomen