Shelley Trask is persoonlijk assistent en coach voor andere assistenten. Ze werkt sinds 2018 voor medeoprichter en chief technology officer Cal Henderson van Slack.

In de podcast ‘Reach‘ vertelt Trask dat ze een “hele efficiënte relatie” heeft met Henderson. Maar in de loop van haar carrière is ze ook assistent geweest van managers met wie het veel moeilijker samenwerken was.

Zo heeft zij zich door lastige werksituaties heengeslagen en geleerd om het gedrag van haar bazen op een positieve manier te beïnvloeden.

Doe een beroep op hun eigen waarden

Als je een lastige baas hebt, is het goed om vast te stellen wat hij of zij belangrijk vindt en wat zijn of haar normen en waarden zijn, zegt Trask in de podcast.

"Als iemand bijvoorbeeld graag gerespecteerd wil worden - en dus een behoorlijk ego heeft - kan je uitleggen dat het veranderen van zijn of haar negatieve gedrag ertoe zal leiden dat mensen een beter beeld van ze krijgen."

Ze zei ooit tegen een manager die altijd te laat was voor één-op-één-gesprekken: "Het gevolg daarvan is dat mensen die aan jou moeten rapporteren zich ondergewaardeerd voelen. Ik weet dat je het belangrijk vindt dat mensen zich gerespecteerd voelen, dus ik zou willen voorstellen dat we samen gaan kijken naar hoe je op tijd kunt komen."

Respecteer hun tijd

Trask zegt dat ze 30 minuten per week samen is met Henderson. Haar doel tijdens die bespreking is "ervoor te zorgen dat ik niks doe waardoor hij denkt dat die tijd niet de moeite waard is."

Bij Henderson stelt ze bijvoorbeeld voor om taken van hem over te nemen of te automatiseren, zoals het uitkiezen van een lunch of het plannen van presentaties. Vaststellen wat je manager los kan laten kan veel veranderen voor jullie allebei", zegt Trask.

Als je baas die één-op-één-gesprekken regelmatig overslaat, kan je vragen: 'Wat kan ik doen om het je makkelijker te maken tijd te vinden om zaken met me te bespreken?' of een alternatieve vorm van vergaderen voorstellen, zoals een gedeeld document of een telefonisch overleg.

Aan managers die het moeilijk vinden om te delegeren, kan je voorstellen om taken op te splitsen: "Misschien zijn er onderdelen van taken waar ik namens jou beslissingen over kan nemen als het je niet zo heel veel uitmaakt wat het besluit wordt", zegt Trask.

Wees je bewust van je macht

Als Trask andere assistenten traint, hoort ze vaak dat ze worstelen met hun zelfvertrouwen en het moeilijk vinden zich uit te spreken.

Haar advies aan hen is zich bewust te worden van hoe cruciaal hun positie is voor het succes van hun baas en het bedrijf als geheel. "Letterlijk gezegd: 'Het is mijn baan om jou succesvoller te maken, je te helpen tijd te besparen en zaken over te nemen die jij niet zou moeten doen'", zegt Trask.

"Bestuursassistenten zijn het kloppend hart van het hele bedrijf", vervolgt ze. "We hebben ongelooflijk veel macht."

LEES OOK: Dit zijn de 10 belangrijkste eigenschappen van de ideale baas – alleen goed communiceren en betrokken zijn is niet genoeg