• Nederlandse werknemers vinden eerlijkheid, betrokkenheid en goed communiceren de belangrijkste eigenschappen van een goede manager.
 • Maar de ideale baas moet ook besluitvaardig en daadkrachtig zijn, blijkt uit onderzoek van Talentsoft.
 • Verder spelen gezelligheid en humor een niet te onderschatten rol.

Nederlanders willen graag een eerlijke, betrokken en goed communicerende baas. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Talentsoft naar de eigenschappen van de ideale manager.

Talentsoft heeft een lijst opgesteld van de 10 belangrijkste eigenschappen die een goede baas in huis moet hebben.

Eerlijkheid staat op één, betrokkenheid op twee en goed communiceren op drie. Maar de ideale baas moet aan meer eisen voldoen, zegt HR-journalist en contentmanager Neelie Verlinden van Talentsoft.

“Het is niet genoeg om alleen betrokken te zijn bij je werknemers en goed te kunnen communiceren”, legt ze uit. “Medewerkers vinden het heel belangrijk dat je als werkgever laat zien dat je gepassioneerd en gedreven bent.”

Qua stijl is dienend leiderschap verreweg het populairst. Nederlandse werknemers zien het liefst een manager die anderen beter wil laten presteren, ondersteuning biedt en zichzelf op de juiste momenten weg weet te cijferen. Verder vinden Nederlanders het belangrijk dat een baas daadkrachtig en besluitvaardig is.

Ook gezelligheid en humor spelen een niet te onderschatten rol: “Dit is dus precies het verschil tussen een gewoon goede en een fantastische manager”, zegt Verlinden. “Je kunt je als baas echt onderscheiden door je naast de basisvereisten ook sociaal en empathisch op te stellen richting je medewerkers en ervoor te zorgen dat er een fijne en goede sfeer heerst op de werkvloer.”

Dit zijn volgens Nederlanders de 10 belangrijkste eigenschappen van de ideale manager:

 1. Eerlijk
 2. Betrokken
 3. Communicatief vaardig
 4. Empathisch
 5. Besluitvaardig
 6. Daadkrachtig
 7. Samenbindend
 8. Geloofwaardig
 9. Geduldig
 10. Gedreven

[activecampaign form=20]

Lees meer verhalen over leiderschap: