Donald Trump kan de overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet meer ontgaan. Bloomberg, AP en CNN hebben Trump officieel tot winnaar aangewezen. Hij neemt in januari het stokje over van president Barack Obama.

Volg het laatste nieuws live op Business Insider.

Dit LIVE blog stopt hier. Dank aan de lezers en tot over vier jaar!

9.25 uur: De wereld wordt iets gekker

“De wereld gaat niet ten onder, maar wordt slechts gekker”, aldus de Duitse minister van Justitie, Heiko Maas.


9.14 uur: Felicitaties uit het buitenland

Trump is inmiddels gefeliciteerd door de Filipijnse president Duterte en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Feridun Sinirlioğlu. Ook de president van Egypte, Abdul Fatah al-Sisi, heeft de nieuwe leider van de VS gefeliciteerd.


8.48 uur: Toespraak van Trump

Daar is de aankomende president met zijn hele gezin. Trump heeft vrouw Melania en jongste zoon Barron naast zich, maar ook zijn andere zoons en dochters en hun partners zijn erbij.

“Ik ben net gebeld door secretary Clinton. Ze feliciteerde ons, het gaat om ons, met de zege”, aldus Trump. “Ik heb haar gefeliciteerd met een zwaarbevochten campagne. We moeten Clinton bedanken voor haar jarenlange dienst voor ons land. Nu is het moment om ons land te helen.”

“Dit was geen campagne maar een beweging. Ik wil de president van alle Amerikanen zijn. Ik reik uit naar alle mensen die niet voor mij hebben gestemd.”

“We willen de American Dream vernieuwen. Ik zie veel potentie in ons land. We gaan beginnen met het herbouwen van ons land.”

LEES OOK: Trump: ik wil de president zijn van alle Amerikanen


8.35 uur: Trump wint

Bloomberg, AP en CNN wijzen Donald Trump aan als winnaar van de verkiezingen.

trump-wint

Volgens CNN zou Clinton Trump hebben gebeld om hem te feliciteren met de overwinning. CBS bevestigt dat.


8.15 uur: In Maine wint Clinton 3 kiesmannen en Trump wint er 1, meldt AP


8.04 uur: AEX onderuit

De Amsterdamse beurs gaat een bloedrode handelsdag tegemoet. De vrijwel zekere overwinning van Trump zorgt voor een zeer nerveuze stemming bij beleggers. De openingsindicator voor hoofdindex AEX staat voorbeurs op een flinke min. Ook elders in Europa worden grote verliezen voorzien.

Kenners voorzien momenteel een opening voor de AEX rond de 430 punten. De graadmeter eindigde dinsdag nog op 450,18 punten. Een woordvoerder van BinckBank voorziet een hectische handelsdag. Volgens marktanalist Ron van der Does van IG Markets zorgt een overwinning van Trump de komende tijd voor druk op de beurzen. “Trump brengt grote onzekerheid met zich mee en daar houden beleggers niet van”, zo gaf hij aan.

De Aziatische beurshandel gaf al een voorschot met donkerrode koersenborden. De toonaangevende Nikkei-index in Japan eindigde 5,4 procent op 16.251,54 punten. Marktpartijen zochten massaal hun vlucht in veilige havens zoals goud, zilver en platina. De olieprijs daalde scherp en de dollar verloor flink aan waarde ten opzichte van de euro, de yen en de Zwitserse frank.


8.02 uur: Clinton-campagneleider John Podesta spreekt in het Javits Center

“Er worden nog stemmen geteld. Ga naar huis. Ga slapen. Morgen hebben we meer te zeggen”, aldus Podesta. Hij lijkt aan te geven dat Clinton pas morgenochtend Amerikaanse tijd op zijn vroegst haar verlies zal toegeven.


7.58 uur: Deze Hillary-aanhangers zoeken troost bij elkaar


7.52 uur: Trump wint in Pennsylvania, volgens AP

Trump wint volgens persbureau AP de 20 kiesmannen in Pennsylvania. Hiermee lijkt het doek definitief gevallen voor Clinton.


7.40 uur: Volgens CNN heeft Trump ook Alaska gewonnen

Dat betekent dat Trump er nog eens 3 kiesmannen bij krijgt.


7.28 uur: De Mexicaanse centrale bank heeft een persconferentie afgekondigd voor 14.00 uur

Die houdt de bank samen met het ministerie van Financiën. Die persconferentie heeft ongetwijfeld betrekking op de koers van de Peso die hard wegzakte tijdens het verloop van de verkiezingsavond in de Verenigde Staten.

De peso kelderde tussentijds 11 procent ten opzichte van de dollar. De afgelopen vier handelsdagen won de munt nog bijna 6 procent aan waarde. Valutahandelaren spraken van paniek en vergeleken de daling met die van het Britse pond na het brexit-referendum. De koers van de peso is niet meer zo laag geweest sinds oktober 2008.

Economen verwachten volgens Reuters dat de Mexicaanse centrale bank de rente met misschien wel 0,75 procent gaat verhogen.


7.19 uur: De Republikeinen houden de meerderheid in de Senaat

De zege van Pat Toomey in Pennsylvania was de zetel die ze daar voor nodig hadden, melden AP en Bloomberg. In het Huis van Afgevaardigden beschikt de partij van Trump de komende twee jaar ook over een meerderheid.


7.03 uur: Minnesota naar Clinton, Pennsylvania voor Trump?

In Minnesota heeft Clinton een voorsprong op Trump, 48,1 procent om 44,1 procent. Driekwart van de stemmen geteld. In New Hampshire heeft Trump (47,5 procent) een minimale voorsprong op Clinton (47,4 procent). Het verschil is ruim zeshonderd stemmen.

In Pennsylvania heeft Trump een minimale voorsprong op Clinton, met bijna alle stemmen geteld.

De laatste stembureaus in het verre westen van Alaska zijn nu ook gesloten. Clinton heeft de overwinning hard nodig om alsnog in het Witte Huis te komen. Maar de enige Democraat die ooit in de staat won, was Lyndon B. Johnson in 1964.


6.37 uur: Clinton wint Nevada

AP en Fox roepen Clinton uit tot winnaar in Nevada, zes kiesmannen.

In Pennsylvania gaan Trump en Clinton gelijk op. Ze hebben allebei 48,2 procent. Trump heeft 4200 stemmen voorsprong.

6.18 uur: Verzamelde Trump-aanhangers scanderen ‘Lock her up, lock her up, lock her up’


5.52 uur: Trump wint Wisconsin en Iowa

FOX News heeft Trump uitgeroepen tot winnaar in Wisconsin. Volgens NBC, ABC en FOX is hij ook als winnaar uit de bus gekomen in Iowa. De staten leveren hem, respectievelijk tien en zes kiesmannen op.

De New York Times geeft Trump inmiddels 95 procent kans op de overwinning. De zege is bijna binnen.


5.39 uur: Legaal blowen in Californië

Ondertussen hebben Arkansas en North Dakota medicinale cannabis goedgekeurd. Californië legaliseert ook recreatief blowen, tot vreugde van Snoop Dogg.


04.45 uur: Update schietpartij Californië: schutter omgekomen

Twee personen zijn dinsdag om het leven gekomen bij een schietpartij in Azusa, in de Amerikaanse staat Californië. Zeker drie burgers raakten gewond, meldden Amerikaanse media. Twee verkeren in kritieke toestand. Behalve een burger is ook de schutter dood.

Toen agenten aankwamen op de plek des onheils loste de schutter zeker twintig schoten in hun richting, zei een politiebron tegen de LA Times. Vervolgens vluchtte de schutter een huis in. Hier werd het lichaam van de schutter enkele uren later gevonden. Het is nog onduidelijk of hij zelfmoord pleegde of door politiekogels om het leven kwam.

Volgens de lokale kiescommissie zitten er twee stembureaus in de buurt van waar de schoten werden gelost. Kiezers werden opgeroepen deze locaties te mijden. In zeker een stembureau moesten de aanwezigen binnen blijven, weet CNN.

De autoriteiten denken niet dat de schietpartij iets te maken had met de verkiezingen, maar wisten niet wat het motief wel was. (ANP)


4.32 uur: Opsteker voor Clinton: ze wint twee swing states

Na een reeks tegenvallende uitslagen is er eindelijk weer eens goed nieuws voor Hillary Clinton. De Democratische presidentskandidaat pakt de 13 kiesmannen van Virginia en de 9 kiesmannen van Colorado. Ze was wel licht favoriet in beide swing states, maar het zal een hele opluchting zijn dat ze er ook daadwerkelijk wint.

De nieuwe tussenstand is daarmee 168-131 in het voordeel van Trump.


4.26 uur: Trump pakt belangrijke swing state Ohio

De uitslag van de eerste belangrijke swing state is binnen. Donald Trump pakt met overmacht de 18 kiesmannen van Ohio. Hij was daar wel licht favoriet, maar de overwinning met 53,3% tegen 42,3% is dermate groot dat de zorgen voor team-Clinton serieuze vormen aan beginnen te nemen.

Donald Trump leidt volgens NBC News inmiddels met 168 kiesmannen tegen 109.


4.17 uur: Vol verwachting klopt het hart van Team Trump

Ivanka Trump heeft een foto getweet waarop te zien is hoe haar vader Donald Trump, zijn running mate Mike Pence en een groot deel van de familie Trump vol goede hoop de uitslagen en tussenstanden zien binnenkomen.


4.10 uur: Nieuwe tussenstand Trump 150 – Clinton 109

Na een nieuwe serie resultaten is Donald Trump uitgelopen op Hillary Clinton. Hij won zoals verwacht Montana en Missouri. Clinton pakte New Mexico.

De swing states blijven vrijwel allemaal ’too-close-to-call’, dus is er nog steeds niks definitiefs te zeggen over de einduitslag. Het is wel zeker dat het nog behoorlijk lang spannend zal blijven, tenzij Clinton toch Florida pakt. Maar na het tellen van 95% van de stemmen lijkt het daar niet op.


3.54 uur: Aandelenmarkten kelderen uit angst voor president Trump

Nu de verkiezingsnacht zich gunstig ontwikkelt voor Donald Trump worden de markten nerveus. De futures voor de S&P 500 staan bijna 3% lager, de Mexicaanse peso klapt ineens hard onderuit en de goudprijs gaat omhoog. Allemaal tekenen dat een overwinning van Trump heel goed tot de mogelijkheden behoort.


3.34 uur: Tussenstanden in belangrijkste swing states gunstig voor Trump

Van nog geen enkele echte swing state is de uitslag al bekend. Maar in de bepalende staten Ohio, North Carolina, Virginia en Florida is al een flink deel van de stemmen geteld en gaat Donald Trump licht aan de leiding.

Ohio:
53% geteld
Trump: 51,8%
Clinton: 44%

North Carolina
76% geteld
Trump: 49,5%
Clinton: 47,9%

Virginia
77% geteld
Trump: 48,1%
Clinton: 46,8%

Florida
94% geteld
Trump: 49,2%
Clinton: 47,7%

Mocht hij die belangrijke swing states inderdaad pakken, dan beginnen de kansen voor Trump op het presidentschap serieuze vormen aan te nemen.


3.07 uur: Trump leidt nu met 137 tegen 104

Na een reeks nieuwe staten waar de stembussen zijn gesloten en de uitslagen een duidelijk verschil vertonen heeft Donald Trump nu 137 kiesmannen verzameld en Hillary Clinton 104.

932-wide-wide

Van de staten waar de stembureaus om 3 uur Nederlandse tijd dicht gingen won Hillary Clinton alleen New York. Donald Trump gaat de winst pakken in Kansas, Louisiana, Nebraska, North Dakota, South Dakota, Texas en Wyoming als de exit-polls kloppen.

Clinton had stiekeme hoop om Texas te kunnen pakken, maar die staat gaat dus naar Trump. Swing state Minnesota is nog ’too-close-to-call’, net als Michigan.


2.55 uur: Republikeinen houden meerderheid in Huis van Afgevaardigden

Hoewel daar nooit echt twijfel over was, lijkt het nu zeker. De Republikeinen houden de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, blijkt uit exit-polls.


2.38 uur: Trump wint Arkansas – spanning stijgt in Florida

Het is de thuistaat van Bill Clinton, maar Arkansas gaat toch naar Donald Trump. Dat was eigenlijk vantevoren al zeker. Met deze uitslag kruipt Trump heel dicht naar Hillary Clinton toe: 72-75.

In de cruciale swing state Florida is nu 91% van de stemmen geteld. Trump heeft daar een hele kleine voorsprong, maar het is voorlopig nog ’too-close-to-call’. Donald Trump moet Florida pakken wil hij nog een reële kans houden op het Witte Huis.

Voor Hillary Clinton zal verlies van Florida een zware tegenvaller zijn, maar ze heeft dan nog vele andere wegen die haar het presidentschap kunnen bezorgen.


2.17 uur: Marco Rubio wint senaatszetel Florida

Behalve voor de president stemmen de Amerikanen vandaag ook voor onder andere de Senaat. De Republikein Marco Rubio die het tijdens de voorverkiezingen nog opnam tegen Donald Trump heeft in Florida zijn senaatszetel behouden.

image-9c416544af1a5068584e8a7baa2bf435cf35bf79


2.04 uur: Hillary Clinton is Trump nu voorbij

Nadat Donald Trump een hele serie staten op rij pakte, is het nu de beurt aan Hillary Clinton. Zij heeft volgens verwachting een aantal blauwe staten met duidelijk genoeg verschil gepakt om de kiesmannen nu al aan te kunnen wijzen.

Volgens NBC News leidt ze nu met 75 kiesmannen tegen 66 kiesmannen voor Trump.

Maar nog steeds geen verrassingen. Het wachten is nu op Florida, waar Hillary Clinton na het dellen van driekwart van de stemmen licht aan de leiding gaat.

De staten die naar Hillary Clinton gaan zijn: Connecticut, Delaware, District of Columbia, Illinois, Maryland, Massachussets, New Jersey, Rhode Island en Vermont

Donald Trump heeft tot nu toe de volgende staten gepakt: Alabama, Indiana, Kentucky, Mississipi, Oklahoma, South Carolina, Tennessee, West Virginia.


1.59 uur: Trump pakt ook South Carolina

South Carolina waar Donald Trump licht favoriet was gaat volgens persbureau Reuters ook daadwerkelijk naar de Republikeinse kandidaat. Daarmee komt Trump op een 33-3 voorsprong.


1.56 uur: ‘Buitenlandse pers niet welkom bij Trump’

Volgens RTL-correspondent Erik Mouthaan is de buitenlandse pers niet welkom in het Hilton in New York waar Donald Trump de uitslagenavond volgt.

Ook Hillary Clinton volgt de uitslagen in New York. Zij hoopt haar overwinning te vieren in het Javit Center waar wel Nederlandse journalisten worden toegelaten en duizenden mensen bijeen zijn.

1.38: Donald Trump pakt ook West Virginia

De Repubikleinse presidentskandidaat Donald Trump krijgt de vijf kiesmannen van West Virginia. Hij was daar al zwaar favoriet en nu hij ook deze staat heeft gepakt is de tussenstand nu 24-3. Maar daarmee is nog niks te zeggen over de einduitslag, want tot nu toe zijn alleen uitslagen van staten bekend die vantevoren toch al min of meer vast stonden.

Het wachten is nu op de uitslagen van de eerste swing states, met Florida als allerbelangrijkste. Daar is het volgens de eerste exit-polls een absolute nek-aan-race.


1.31 uur: Stembureaus in North Carolina blijven langer open na computerproblemen

Sommige stembureaus in de Amerikaanse staat North Carolina mogen langer openblijven. Computerproblemen eerder op de dag zorgen voor lange rijen in acht kiesdistricten in Durham.

De kiescommissie van de staat heeft toestemming gegeven zodat mensen langer de tijd hebben om hun stem uit te brengen. Afhankelijk van welk district krijgen mensen van de commissie twintig tot zestig minuten extra de tijd.
(ANP)


1.13 uur: Nog geen verrassingen aan het begin van de verkiezingsnacht

Met de staten Kentucky en Indiana voor Trump en Vermont voor Clinton is de Amerikaanse uitslagenavond zonder verrassingen begonnen. In de swing states South Carolina, Georgia en Virginia zijn de stembussen al wel dicht, maar is het nog te vroeg om een winnaar aan te wijzen.

Vooral het naar Hillary Clinton neigende Virginia is met 13 kiesmannen een belangrijke staat om in de gaten te houden de komende uren, maar is nu nog 'too-early-to-call'.


1.06 uur: Kentucky en Indiana gaan naar Donald Trump

Zoals in de peilingen al onvermijdelijk leek gaan de staten Kentucky (8 kiesmannen) en Indiana (11 kiesmannen) met ruime meerderheid naar Donald Trump.

In Kentucky behaalt Trump volgens de voorlopige resultaten 63,3% van de stemmen en in Indiana 62,9%.


1.01 uur: Hillary Clinton heeft eerste drie kiesmannen binnen

Volgens de eerste voorlopige uitslagen heeft Hillary Clinton zoals verwacht de winst gepakt in de staat Vermont. Dat is goed voor de eerste drie kiesmannen van deze verkiezingsnacht. Ze haalde 56,6% van de stemmen, tegen 40,7% voor Trump.


0.31 uur: Dode en gewonden bij schietpartij in de buurt van stembureau in Californië

In de buurt van een stembureau in de plaats Azusa bij Los Angeles in de staat Californië heeft een schietpartij plaatsgevonden waarbij zeker één dode en drie gewonden zijn gevallen, meldt The LA Times.

Volgens de politie was de schutter zwaargewapend. Mensen wordt voorlopig afgeraden naar de stembureau's te gaan en scholen in het gebied zijn uit voorzorg afgegrendeld.


0.18 uur: De eerste stemmen worden geteld

Om middernacht Nederlandse tijd zijn de eerste stembureaus dichtgegaan. In delen van Kentucky en Indiana is het tellen van de stemmen begonnen, maar in andere delen van die staten kan nog wel gestemd worden. De eerste voorlopige uitslagen worden om 01.00 uur verwacht.


23.58 uur: Lange rijen hebben invloed op toekomstige verkiezingen

Op veel plekken hebben de hele dag lange rijen gestaan bij de stembureaus en waar sommige mensen het op een gegeven moment opgeven zijn vroege stemmers, mensen in steden en minderheden meer geneigd om lang te blijven wachten. Maar dat heeft volgens onderzoek waar de New York Times over schrijft wel de consequentie dat die groepen in de toekomst minder snel hun stem zullen uitbrengen.

De opkomst onder die groepen zal met één procentpunt dalen, dat lijkt misschien niet veel maar dat gaat al gauw om honderdduizenden mensen.