Donald Trump wil Amerika herbouwen en de droom van het land nieuw leven inblazen. Hij zei dat in zijn toespraak na de winst in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Trumps toon was verzoenend en presidentieel in zijn eerste toespraak als toekomstig president. Zijn publiek kon zelfs juichen toen hij Clinton bedankte. Opvallend was ook dat hij God niet bedankte.

“Ik ben net gebeld door secretary Clinton. Ze feliciteerde ons, het gaat om ons, met de zege”, aldus Trump. “Ik heb haar gefeliciteerd met een zwaarbevochten campagne. We moeten Clinton bedanken voor haar jarenlange dienst voor ons land. Nu is het moment om ons land te helen.”

Volgens Amerikaanse media is Trump de drempel van de 270 kiesmannen ruimschoots gepasseerd. Daarmee kan de overwinning hem niet meer ontgaan.

Volgens de Republikein is het tijd om de Amerikanen te verzoenen en een einde te make aan de verdeling in het land.

“Dit was geen campagne maar een beweging. Ik wil de president van alle Amerikanen zijn. Ik reik uit naar alle mensen die niet voor mij hebben gestemd”, zei de vastgoedmiljardair. “We willen de American Dream vernieuwen. Ik zie veel potentie in ons land. We gaan beginnen met het herbouwen van ons land.”

Trump bedankte zijn ouders, zijn zussen en broer. Zijn vrouw Melania, zijn zoon Don, dochter Ivanka, zoon Eric, dochter Tiffany en zoon Barron.

Lees ook op Business Insider

Ook Rudy Giuliani, Chris Christie, Ben Carson, Mike Hucakbee en andere belangrijke personen in zijn campagne kregen een woord van dank.

Trump kwam met een reeks beloften over wat hij van plan is tijdens zijn presidentschap. Zo verklaarde hij een “groot economisch plan” te hebben dat de groei zal verdubbelen, zonder in details te treden. Hij zal “eindelijk” voor de oorlogsveteranen gaan zorgen, miljoenen mensen aan het werk helpen en de infrastructuur herbouwen. “Amerika zal geen genoegen meer nemen met minder dan het beste”, aldus Trump.

“We gaan enorme economische groei bereiken en tegelijkertijd bevriend zijn met alle landen die bevriend willen zijn met ons”, aldus Trump. “We gaan onze snelwegen, scholen, gebouwen vernieuwen. Onze infrastructuur wordt beter dan waar ook en we gaan zo miljoenen banen creëren.”

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton zal woensdag geen toespraak geven over de uitslag van de verkiezingen, viel op te maken uit de woorden van haar campagneleider John Podesta. Die riep in het hoofdkwartier van de Democraten in New York de achterban op “naar huis te gaan” en dat er “morgen meer gezegd” zal worden.

LEES OOK: Trump wint de verkiezingen: zo gaat het nu verder