Lee Kun-Hee, de man die het Zuid-Koreaans techconglomeraat Samsung uitbouwde tot een wereldspeler, is op 78-jarige leeftijd overleden.

Lee kreeg in 1987 de leiding over Samsung dat een één van de grootste producenten van geheugenchips, tv’s en smartphones werd.

In de nadagen van zijn loopbaan werd hij veroordeeld voor belastingontduiking.

 

De topman van het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung, Lee Kun-Hee, is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het bedrijf zondag meegedeeld. Lee was bedlegerig sinds hij in 2014 een hartaanval kreeg.

“Voorzitter Lee overleed op 25 oktober in het bijzijn van zijn familie, onder wie vicevoorzitter Jay Y. Lee”, aldus Samsung in een verklaring. “Voorzitter Lee was een echte visionair die Samsung transformeerde van een lokale onderneming tot een toonaangevende innovator en industriële grootmacht.”

Lee had sinds 1987 de leiding over Samsung, dat sinds die tijd is uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste producenten van smartphones, televisies en geheugenchips.

Lees ook op Business Insider

In 2008 legde hij zijn bestuursfunctie bij het concern neer, omdat hij was veroordeeld voor belastingontduiking. Begin 2010 keerde hij echter alweer terug als voorzitter. Na zijn hartaanval nam zijn zoon Jay Y. Lee als vicevoorzitter zijn taken waar.

Lee was een van de rijkste mannen van Zuid-Korea en het tijdschrift Forbes plaatste hem in 2014 op plek 35 op de ranglijst van de machtigste personen ter wereld.

LEES OOK: Maak kennis met de vergeten mede-oprichter van Apple, die ooit 10% van het bedrijf in handen had