Begin dit jaar becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de gemiddelde energierekening dit jaar ruim 300 euro hoger uitvalt, vooral door eerdere belastingverhogingen. Het kabinet-Rutte 3 heeft beloofd daar wat aan te doen, maar dat wordt nog een flinke opgave.

Fiscalist Michiel Spanjer stelt in het Weekblad Fiscaal Recht dat er inmiddels 785 miljoen euro is gereserveerd voor lastenverlichting, maar dat er nog een gat is van ongeveer 300 miljoen euro is om de hogere energielasten van 2019 volgend jaar volledige te compenseren. Vraag is dus of het kabinet hiervoor op Prinsjesdag een oplossing heeft.

Verder is nog onduidelijk hoe de beoogde compensatie voor de gestegen energielasten zich verhoudt tot de plannen uit het Klimaatakkoord. Die werden afgelopen juli gepresenteerd.

Aardgas duurder, belasting op stroom omlaag

Om Nederlanders sneller van het gas af te krijgen, maakt het kabinet gas duurder en stroom juist goedkoper. Per saldo zou de energiebelasting in 2020 voor een huishouden met gemiddeld verbruik met 100 euro omlaag moeten gaan.

Het kabinet heeft in juli aangekondigd dat aardgas in 2020 4 cent per m³ duurder wordt en daarna nog 1 cent per jaar tot 2026, zodat de energiebelasting op aardgas over zeven jaar 10 cent per m³ duurder is.

De belasting op stroom gaat tot 2026 met 5 cent per kWh omlaag. Ook dit zal in stappen gebeuren, maar de verdeling daarvan is nog niet bekend.

LEES OOK: Belasting op gas gaat omhoog, stroom wordt goedkoper – hier moet je op letten om te weten of je energierekening daalt in 2020