Koning Willem-Alexander is maandagmorgen in Perth begonnen aan zijn vijfdaagse staatsbezoek aan Australië. Bij Government House, de residentie van gouverneur Kelly Sanderson van de deelstaat Western Australia, werd hij samen met koningin Máxima door Aborigines verwelkomd met een traditionele rookceremonie.

Met het ceremonieel gaven de oorspronkelijke bewoners van Australië het koninklijk gezelschap in feite toestemming hun grondgebied te betreden en boden ze de bezoekers veilige doorgang en bescherming aan. In een gordijn van rook betraden de koning en koningin vervolgens Government House.

Vanuit Perth gaan Willem-Alexander en Máxima meteen naar het naburige Fremantle voor onder meer een bezoek aan het Western Australian Maritime Museum. Daar wordt aandacht besteed aan de ‘ontdekking’ -deze maand precies 400 jaar geleden- van de Australische westkust door de Nederlander Dirk Hartog.

De herdenking daarvan is de directe aanleiding voor het staatsbezoek en ook de reden dat het staatsbezoek aan de westkust begint en niet in de hoofdstad Canberra.

Export toegenomen

De laatste jaren is de Nederlandse export naar Australië en Nieuw-Zeeland stevig aangetrokken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarbij is het aantal bedrijven uit ons land dat uitvoert naar ‘Down Under’ sinds 2010 ruwweg verdubbeld.

Vorig jaar ging er in totaal voor meer dan 4,5 miljard euro aan goederen en diensten die kant op. De export van producten naar Australië steeg tussen 2010 en 2015 met 60 procent naar 2,3 miljard euro. Naar Nieuw-Zeeland vertweevoudigde de goederenstroom tegelijkertijd, tot 370 miljoen euro.

export-van-goederen-16-10-27

Het zijn vooral medicijnen en bloed die naar Australië worden getransporteerd. In Nieuw-Zeeland is relatief veel interesse voor vliegtuigonderdelen. Er werd daarnaast voor zo'n 2 miljard euro aan diensten uitgevoerd, voornamelijk vrachtvervoer over zee. Australië is onze 32e exportbestemming, Nieuw-Zeeland bezet de 71e plaats.

Inmiddels zijn zo’n 20.000 Nederlandse ondernemingen actief in de export naar Australië. Dat is bijna twee keer meer dan in 2010. Circa 7400 Nederlandse goederenexporteurs drijven handel met Nieuw-Zeeland.

De twee grootste landen van Oceanië sturen zelf ook een bescheiden hoeveelheid aan goederen naar Nederland. Het gaat dan voor een belangrijk deel om landbouwproducten.

Australië is voor ons land de belangrijkste leverancier van zaden. Nieuw-Zeeland is nummer 1 wat betreft schapenvlees. Vorig jaar bedroeg de import bij elkaar een kleine 1,4 miljard euro aan goederen. Van beide landen is Nederland na het Verenigd Koninkrijk het voornaamste afzetgebied in de Europese Unie.