De Quote 500 van dit jaar telt 37 miljardairs. Daaronder vier oprichters van succesvolle Nederlandse IT-bedrijven: Jitse Groen, Steven Schuurman, Arnout Schuijff en Pieter van der Does.

De vier mannen brachten hun internetbedrijven de afgelopen jaren met succes naar de beurs. En dat betekent kassa. Groen, Schuurman, Schuijff en Van der Does hebben volgens Quote allen een vermogen van net iets meer dan 1 miljard euro.

De 41-jarige Groen staat aan het hoofd van bezorgimperium Takeaway.com dat in Nederland eigenaar is van Thuisbezorgd.nl. Schuurman is 44 jaar en CEO van softwarebedrijf Elastic dat in oktober 2018 naar de beurs in New York ging. Vier maanden eerder deed fintechgigant Adyen van Van der Does (50) en Schuijff (52) dat in Amsterdam.

Een blik op vier IT-toppers die dit jaar allemaal weer een stukje rijker zijn geworden.


Plek 20: Jitse Groen (41) van Takeaway.com – €1,3 miljard

Jitse Groen

Jitse Groen was in 1999 op een familiefeestje in een klein dorp in Nederland. De aanwezigen wilden eten bestellen, maar dat was niet mogelijk. Geen enkel restaurant bezorgde eten op die locatie.

Daar ontstond het idee voor Thuisbezorgd.nl. Als 21-jarige student richtte Groen het bedrijf op dat uitgroeide tot de grootste maaltijdbestelsite van Nederland. Nu, twintig jaar later, is Thuisbezorgd.nl een internationaal merk dat onder de naam Takeaway.com in elf landen actief is.

En daar komen misschien meer landen bij. Groen wil de Britse concurrent Just Eat overnemen en zo de bezorgkoning van Europa worden. Maar er is een kaper op de kust: technologiefonds Prosus aast ook op Just Eat en heeft een hoger bod op tafel gelegd, al speelt er nog wel een relletje rond de verkoop van aandelen Takeaway.

Hoe dan ook, Groen heeft een goed jaar achter de rug. Hij is gestegen van plek 35 naar de twintigste positie in de Quote 500. Zijn vermogen nam in een jaar tijd met zo'n 40 procent toe.


Plek 22: Arnout Schuijff (52), CTO van Adyen – €1,3 miljard

Pieter van der Does is min of meer het boegbeeld van betaalbedrijf Adyen, maar over de schuwe Schuijff is weinig bekend. Op de website is geen foto van hem te vinden en media-optredens zijn er niet.

Toch is Schuijff als technisch brein en mede-oprichter degene die het meest geprofiteerd heeft van de geslaagde beursgang van Adyen in juni 2018. Met zijn belang van 6,8 procent werd hij in een klap miljardair.

Adyen is een betalingsdienstverlener die fungeert als schakel tussen webshops en banken. Onder meer Facebook, Uber, Spotify en Netflix zijn klant bij het Amsterdamse fintechbedrijf.

Schuijff stond eerder aan de wieg van betalingsdienst Bibit, de voorganger van Adyen die hij samen met onder meer Van der Does en zijn broer Joost Schuijff oprichtte. In 2004 werd Bibit verkocht aan Royal Bank of Scotland voor 90 miljoen euro. Twee jaar later ging hetzelfde clubje aan de slag met Adyen. Adyen is dan ook Surinaams voor 'opnieuw beginnen'.

Afgelopen zomer besloot Schuijff zijn papieren vermogen te verzilveren door 15 procent van zijn aandelen te verkopen.

Overigens staat ook Joost Schuijff in de Quote 500, op plek 45 met een vermogen van 835 miljoen euro.


Plek 29: Steven Schuurman (44) van Elastic – €1,1 miljard

steven schuurman elastic beursgang nyse vermogen

Schuurman komt met stip binnen in de top 30 van de Quote 500. Vorig jaar moest hij genoegen nemen met een 131e plek, nu staat hij 29e op de rijkenlijst. Zijn vermogen is volgens Quote met 307 procent gestegen vergeleken met de vorige editie.

Elastic, dat in 2012 is opgericht, maakt opensource zoeksoftware om grote hoeveelheden gegevens te doorzoeken en te analyseren. Bekende namen uit Silicon Valley zijn klant: Microsoft gebruikt de technologie voor de zoekmachine Bing, Uber om gebruikers realtime te volgen en Tinder om partners te selecteren.

Het is het derde softwarebedrijf van Schuurman. Zijn vorige twee firma’s wist hij met succes te verkopen. SpringSource ging voor 420 miljoen dollar naar VMWare en Orange11 leverde 6,25 miljoen dollar op. Maar met Elastic maakt Schuurman de grootste klapper.

Ondanks zijn financiële succes, interesseert geld Schuurman maar weinig, zei hij in 2016 tegen NRC. “Ik vind het leuk om iets te bouwen. Als je een mooi bedrijf bouwt, wordt het geld waard, maar daar gaat het mij niet om.”

Overigens deed Schuurman in 2017 een stapje terug bij Elastic. De Israëlische programmeur en mede-oprichter Shay Banon nam het CEO-stokje over. Schuurman is als commissaris nog wel verbonden aan het bedrijf.


Plek 32: Pieter van der Does (50) van Adyen – €1,0 miljard

pieter van der does ceo adyen vermogen topman beursgang

Jonkheer Pieter Willem van der Does (ja, dat is zijn echte naam!) is over een ding altijd hartstikke duidelijk geweest: zijn bedrijf Adyen is niet te koop, zo benadrukte hij in meerdere interviews. Hij had grootsere plannen met het fintechbedrijf dat hij in 2006 mede oprichtte.

Die plannen zijn uitgekomen. Adyen ging in juni 2018 naar de beurs en de koers schoot meteen als een speer omhoog. Genoeg voor de afgestudeerd econoom uit Amstelveen om de miljardairsstatus te behalen.

Adyen heeft kantoren in veertien landen, maar de hoofdvestiging staat in Amsterdam. En dat blijft ook zo, als het aan Van der Does ligt.

“Geef mij Europa maar, en Amsterdam”, zei hij tegen Intermediair. “In Amerika zijn ze heel goed in de perfecte voorkant bouwen. Het ziet er allemaal geweldig uit vaak, maar hier werkt het systeem beter. De niet-sexy kant van innovatie komt hier beter van de grond.”

Lees meer: