Wie vroeg begint met sparen en beleggen, heeft later wat. Die wijsheid gaat ook op voor miljonairs.

“Rijk worden is niets anders dan het opstellen van een spaar- en beleggingsplan – en daaraan vasthouden”, zegt financieel adviseur David Bach in zijn boek Smart Couples Finish Rich.

Om de eenvoud van die bewering te staven maakte Bach een tabel. Die toont hoeveel geld je dagelijks opzij moet zetten om 1 miljoen over te houden op je 65ste.

De oorspronkelijke tabel van Bach ging uit van een jaarlijks rendement van 12 procent. Sinds de kredietcrisis lijkt dat niet echt realistisch meer. Spaar- en obligatiesrentes zijn op extreem lage niveaus beland. En veel beleggingsexperts twijfelen of het op de lange termijn mogelijk is om jaarlijks meer dan 7 procent te verdienen met aandelen.

Miljonair worden

Business Insider heeft de tabel van Bach bijgewerkt. Onze Amerikaanse collega’s rekenden met rendementen van drie, vijf en zeven procent per jaar. Omdat Nederlandse spaarrentes voor voor tien jaar vast momenteel nog maar 1,6 procent rendement bieden, hebben we voor Nederland nog een jaarlijks rendement van 2 procent toegevoegd.

Let wel: de bedragen in de tabel voor de dagelijks inleg zijn bij benadering. Zo is er nog geen rekening gehouden met belastingen. Spaar en beleg je in box 3 van de inkomstenbelasting, dan gaat er van het bruto rendement nog pakweg 1 procent per jaar af.

Toch biedt onderstaande tabel een aardig gedachtenexperiment.

Te zien is dat als je vol voor beleggen gaat - en rekent op 7 procent rendement per jaar - vroeg beginnen goud waard is. Je hoeft slechts 9 euro per dag opzij te zetten als je op je twintigste start.

Het andere extreem is starten met sparen op je 55e, bij een jaarlijks rendement van 2 procent. Dan moet je dagelijks 250 euro apart houden.

Vroeg geld opzij zetten

Om dit beeld nog iets scherper te krijgen is de tabel hieronder op maandbasis neergezet.

Dit geeft wellicht wat meer gevoel. De 55-jarige die 2 procent rendement verwacht heeft maandelijks ruim 7.600 euro nodig om op de spaarrekening te stallen. Dan is het niet zo heel makkelijk om binnen tien jaar miljonair te worden.

De 20-jarige die 7 procent per jaar rendement verwacht, moet 274 euro per maand opzij zetten. Bij 5 procent rendement stijgt dat bedrag al naar 487 euro per maand. Dat is ook best wat geld. Klinkt als iets voor een spaarzame student die thuis woont, een goede bijbaan heeft, zuinig leeft en niet veel uitgaat met vrienden.

Co-auteur Business Insider: Kathleen Elkins