Het is een bekroning voor het succes van een van de weinige fintechbedrijven van Nederlandse bodem met een mondiale uitstraling. Betalingsverwerker Adyen gaat op woensdag 13 juni naar de beurs in Amsterdam.

Uit het prospectus van Adyen dat dinsdag werd gepubliceerd komen een aantal interessante feitjes naar voren.

Het bedrijf vormt voor internetbetalingen een belangrijke schakel tussen webshops aan de ene kant en banken en creditcardmaatschappijen anderzijds. In Nederland heeft Adyen klanten als Coolblue, maar het bedrijf groeit ook hard in de Verenigde Staten.

Hoge waardering voor het aandeel Adyen

Adyen wordt met de beursgang gewaardeerd op 6,5 miljard tot 7,1 miljard euro. Het beurssymbool van het Amsterdamse betaalbedrijf op het Damrak wordt ADYEN.

De uitgifteprijs ligt tussen de 220 euro en 240 euro per aandeel. Het gaat om circa 12,7 procent van het aandelenkapitaal. Als de begeleidende banken hun overtoewijzingsoptie uitoefenen, dan worden met de emissie in totaal voor een een bedrag van 922 miljoen tot 947 miljoen euro aandelen verkocht door bestaande aandeelhouders.

Adyen wil maximaal 4,19 miljoen aandelen verkopen aan institutionele beleggers. Dat betekent dat particuliere beleggers niet kunnen inschrijven. Het idee is om bestaande aandeelhouders een verkoopmogelijkheid te geven, want het bedrijf heeft naar eigen zeggen voldoende eigen middelen voor investeringen.

Het bedrijf boekte in 2017 een nettowinst van 71,3 miljoen euro op een omzet van 218 miljoen euro. In het eerste kwartaal van dit jaar lag de nettowinst op 24 miljoen euro op een omzet van 74 miljoen euro.

Op basis van de winst over 2017 betalen beleggers 91 keer de winst voor het aandeel Adyen, bij een koers van 220 euro. Als Adyen in 2018 zo'n 100 miljoen euro winst maakt, betalen beleggers nog 65 keer de winst bij een koers van 220 euro.

Belang Van der Does ruim € 350 miljoen waard

Uit het prospectus blijkt dat CEO en medeoprichter Pieter van der Does op jaarbasis zo'n 482 duizend euro verdient, maar de echte waarde zit in zijn aandelenbelang. Van der Does bezit 1,61 miljoen aandelen Adyen en die zouden bij de uitgifteprijs van 220 euro zo'n 354 miljoen euro waard zijn.

Medeoprichter en Chief Technology Officer Arnout Schuijff heeft nog iets meer aandelen, te weten 2,16 miljoen, en die zijn bij een uitgifteprijs van 220 euro 475 miljoen euro waard.

Investeerders cashen met Adyen

In mei kondigde Adyen officieel aan de sprong naar de aandelenmarkt te maken. Geruchten over een beursgang van de onderneming deden al langer de ronde. Adyen heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam en daarnaast zijn er nog veertien kantoren in de Verenigde Staten, Azië, Latijns-Amerika en Europa. Daar werken in totaal 668 medewerkers.

Adyen regelt betalingen voor duizenden bedrijven, waaronder Facebook, Spotify, Uber en Netflix. In Nederland horen De Bijenkorf, Coolblue en Rituals tot de bekende klanten. Adyen wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende technologiebedrijven van Europa.

Tot de investeerders in Adyen behoort onder meer het beleggingsbedrijf Iconiq Capital, waarin bekende namen uit de Amerikaanse technologiesector meedoen zoals Facebook-topman Mark Zuckerberg en topman Jack Dorsey van Twitter. Ook het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek behoort tot de investeerders van Adyen.

Het Financieele Dagblad liet maandag nog weten dat Adyen de Amerikaanse veilingsite eBay uitzicht heeft gegeven op een aandelenbelang van 5 procent, om het bedrijf als klant binnen te halen. Adyen hengelde eBay aan het begin van het jaar binnen. Het zal daarbij geleidelijk de transacties overnemen van concurrent PayPal, waar kopers tot in ieder geval juli 2023 nog bij terechtkunnen.

LEES OOK: 5 dingen die je misschien niet weet over Pieter van der Does, de man die Adyen voor miljarden naar de beurs wil brengen