De strijd om maaltijdbestelbedrijf Just Eat is in volle gang.

In juli deed Takeaway van CEO Jitse Groen een bod in aandelen op zijn Britse concurrent. Daarna bleef het lange tijd stil.

Tot vorige week. Toen was daar ineens technologiefonds Prosus dat 20 procent meer bood dan Takeaway, bovendien ook nog eens volledig in contanten. Geduchte concurrentie dus voor Groen, die aandeelhouders van Just Eat probeert te overtuigen om toch voor zijn veel lagere bod te kiezen.

Maar er speelt meer. Investeringsmaatschappij Cat Rock, dat zowel een belang heeft in Takeaway als Just Eat, merkte vorige week iets vreemds op. Vlak na de bekendmaking van Takeaways bod op Just Eat werden er 3 miljoen aandelen verkocht door grootaandeelhouder Delivery Hero, dat vorig jaar zijn Duitse activiteiten aan Groen overdeed voor bijna 1 miljard euro.

Prompt daalde de koers van Takeaway. En daarmee werd ook het aandelenbod van Groens bedrijf op Just Eat minder waard.

Cat Rock: Delivery Hero moet stoppen met aandelen Takeaway verkopen

Cat Rock suggereert dat dit een bewuste actie is geweest van Delivery Hero. Want het Duitse bedrijf is namelijk deels in handen van Prosus, de investeerder die ook aast op Just Eat.

“Het is absoluut noodzakelijk dat elke entiteit die verband houdt met Prosus, inclusief Delivery Hero, onmiddellijk stopt met marktacties die de effectieve waarde van de concurrerende biedingen verstoren voor de duur van de biedingsperiode”, zo liet de investeringsmaatschappij weten in een verklaring.

Volgens Cat Rock worden aandeelhouders van Just Eat de dupe van Delivery Hero's "aanhoudende verkoopprogramma" van aandelen Takeaway.

Takeaway uit zich maandag in soortgelijke bewoordingen. Het bedrijf van Jitse Groen wil dat Delivery Hero niet meestemt tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering over de overname van Just Eat. Delivery Hero heeft tegengestelde belangen, aldus Takeaway.

Jitse Groen gelooft nog in de deal met Just Eat

Overigens blijft Groen optimistisch over de samensmelting met Just Eat. Volgens de 41-jarige miljardair zijn beide bedrijven dankzij hun schaalgrootte in staat om winst te maken. "Ons samengaan moet worden gezien in die context", zei hij donderdag. "We zitten erin voor de lange termijn."

Prosus denkt met zijn bod in contanten meer zekerheid te bieden aan aandeelhouders van Just Eat. Topman Bob van Dijk van Prosus noemde zijn stap niet vijandig. "We denken dat veel aandeelhouders hier interesse in hebben en willen het hun voorleggen."

Lees meer over Just Eat en Takeway: