GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver probeert al enige tijd de andere linkse partijen zover te krijgen om niet samen te werken met de VVD.

Klaver hoopt zo een “progressief kabinet” te kunnen vormen, zelfs als de VVD de grootste partij wordt. Tot dusver sluit alleen de SP de VVD uit.

Ook vrijdagmiddag, tijdens het Radio 1-debat, deed Klaver wederom een poging bij PvdA-leider Lodewijk Asscher, en vroeg hij hem tot vijfmaal aan toe “de hand te geven”.

Helaas voor Klaver kwam die toezegging er niet.

Asscher heeft duidelijk nog geen zin om zijn huidige coalitiepartner bij voorbaat uit te sluiten, en vroeg Klaver op te houden met het “spelen van Stratego”. “Wat u nu doet is een tikje arrogant”, zei Asscher zelfs.

Het is niet de eerste keer dat Klaver bot vangt met zo’n voorstel. Afgelopen week deed de GroenLinks-voorman een soortgelijk voorstel in de Volkskrant, geadresseerd aan CDA-leider Buma. Die noemde het programma van GroenLinks enkele dagen later “totaal belachelijk”.

Desondanks lijken de linkse partijen zeer bereid om met elkaar samen te werken. Lodewijk Asscher noemde na afloop van het debat GroenLinks alsnog als favoriete coalitiepartner, hoewel GroenLinks zelfs voor de SP koos. D66 zei bereid te zijn met bijna iedereen samen te werken. De VVD noemde D66 en CDA als favoriete coalitiepartners.

Lees ook op Business Insider

Rutte vs. Roemer

Eerder in het debat komt vooral premier Rutte en SP-fractievoorzitter met elkaar in aanvaring over de Defensie-uitgaven. Roemer wil het liefst helemaal niet investeren in Defensie, en pleit voor een “vredesleger”. Naïef, aldus Rutte: “Als we ons terugtrekken achter de dijken, komen er internationale conflicten onze kant op.”

De premier weigert zelf antwoord te geven op de vraag wanneer de Defensie-uitgaven op 2 procent van het bruto binnenlands product moeten liggen, de zogenoemde NAVO-norm. Volgens SGP-leider Kees van der Staaij investeert ook de VVD niet genoeg in het leger: “Als de VVD op deze manier doorgaat halen we de NAVO-norm pas als Mark Rutte 108 is.”

LEES OOK: Dit willen de politieke partijen met de AOW en de zorg