GroenLinks-leider Jesse Klaver lonkt al maanden nadrukkelijk naar het CDA en de ChristenUnie en sorteert daarmee voor op eventuele coalitieonderhandelingen na de verkiezingen van 15 maart. Klaver noemt de partijen zelfs zijn “christelijke vrienden”.

“Het CDA en de PvdA zijn hun waarden onderweg kwijtgeraakt, maar als ze die terugvinden kunnen we samen mooie dingen doen”, zei Klaver op het partijcongres in december. Afgelopen weekend herhaalde de GroenLinks-lijsttrekker zijn avances in tv-programma Buitenhof.

Maar CDA-leider Sybrand Buma zit helemaal niet te wachten op Klaver. En trouwens ook niet op PvdA-leider Lodewijk Asscher, die ook openlijk filosofeert over mogelijke coalities.

“Als ik hun programma’s zie en zeker dat totaal belachelijke programma van GroenLinks, die extreme belastingverhogingen? Dat moet niet worden uitgevoerd, maar bestreden”, zegt Buma donderdag in gesprek met het Financieele Dagblad.

Buma noemt punten uit het partijprogramma van GroenLinks die hem niet zinnen: “De vis duurder betaald, een spitsheffing, verpakkingsbelasting, autobelasting omhoog, kinderbijslag helemaal afschaffen. Daar gaan mensen heel boos van worden.”

Overigens kwam GroenLinks goed uit de doorrekeningen van het Centraal Planbureau. De partij van Jesse Klaver scoort zelfs beter dan de VVD als het om maatregelen gaat die de economie stimuleren en vervolgens voor extra belastingopbrengsten zorgen.

LEES OOK: 4 voorbeelden van politici die liegen met grafieken

Lees ook op Business Insider